Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
raspberry pi handheld

Hoi! Ik ben Mart en ik ben redacteur bij wetenschapsprogramma De Kennis van Nu. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te knutselen, vooral met electronica. In dit blog vertel ik over mijn projecten. Op dit moment ben ik bezig met een Raspberry Pi.

Een Raspberry Pi is een minicomputer, die ongeveer even groot is als een credit card. Om hem zo klein te krijgen, zijn alle computeronderdelen op één chip geplaatst. Zo’n systeem noem je ook wel een SOC (System On a Chip).

raspberry pi

Maar wat kan je ermee? Goede vraag. Een Raspberry Pi heeft eigenlijk 4 dingen die hem uniek maken. Hij is zuinig, heel klein en ontzettend goedkoop (30 dollar), maar het aller belangrijkste is dat hij heel makkelijk te hacken is. Met een soldeerbout en een klein beetje verstand van electronica kan je vrijwel alles op de chip aansluiten.

Bovenstaande punten maken de Pi bij uitstek een geschikt apparaat voor doe-het-zelfprojectjes. Zo kwam Nathan Broadbent bijvoorbeeld op het geniale idee om er eentje in te bouwen in zijn magnetron. Het resultaat? Een magnetron waar je tegen kan praten en die automatisch kooktijden van verschillende producten van internet haalt. Hij stuurt trouwens ook een berichtje als hij klaar is!

Raspberry Pi Microwave

Ander voorbeeld, the magic mirror. Michael Teeuw besloot dat het tijd was voor een slimmere spiegel. Door een Raspberry Pi en een beeldscherm in te bouwen, krijgt hij nu elke morgen automatisch zijn agenda te zien. En het is ook nog eens goed voor je zelfvertrouwen. De stiefmoeder van Sneeuwwitje zou jaloers zijn.

Magic mirror

Ook zijn er veel projecten waarbij de Pi voorzien wordt van een accu, schermpje en knoppenset, waardoor je hem als draagbare spelcomputer kan gebruiken. Een ideaal project voor mij, omdat ik zelf ook graag een spelletje speel. De komende tijd ga ik proberen of ik ook zo’n portable Raspberry Pi in elkaar kan knutselen. Ik probeer zoveel mogelijk oude electronica te hergebruiken. Benieuwd of het lukt en wat het eindresultaat is? Hou dit blog in de gaten!

raspberry pi handheld