Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Geliefden

Wil je weten hoe iemand zich écht voelt? Sluit dan je ogen en open je oren. Je kunt emoties namelijk nauwkeuriger inschatten als je alleen luistert en niet kijkt.

Dacht jij dat je iemands emotie het best kan inschatten op basis van gezichtsuitdrukking? Dan was je niet de enige. Ook wetenschappers dachten dat. En doe je bij de psycholoog een test voor emotionele intelligentie, dan word je beoordeeld op het inschatten van gezichtsuitdrukkingen. Nu blijkt het horen van een stem veel belangrijker voor het herkennen van emoties.

Hoe ze het onderzoek uitvoerden

Aan het onderzoek deden 1800 deelnemers mee. De deelnemers keken naar een interactie tussen twee mensen of gingen zelf een interactie aan met een persoon. Soms mochten de proefpersonen alleen luisteren, soms mochten ze alleen kijken en soms mochten ze zowel kijken als luisteren. Vervolgens moesten ze aangeven welke emoties ze herkenden. Dat deden de proefpersonen stukken beter bij luisteren dan bij kijken. Maar opvallend genoeg ging luisteren alleen ook beter dan luisteren en kijken tegelijkertijd. 

Liefdespartner vinden

Het herkennen van emoties en gevoelens is belangrijk voor mensen om goed te functioneren. Door het aflezen van emoties kun je sociale relaties opbouwen en onderhouden. Ben je goed in het herkennen van emoties, dan reageer je beter op conflicten op het werk of vind je makkelijker een liefdespartner. En luisteren is daarvoor dus essentieel. Door te luisteren naar wat iemand zegt en hoe iemand het zegt, begrijp je iemand beter. Nog beter zelfs dan bij luisteren en kijken tegelijkertijd.

Minder is meer

De onderzoekers hebben twee redenen om te verklaren waarom we met alleen luisteren beter emoties herkennen dan met luisteren en kijken tegelijkertijd. Ten eerste zijn we goed geoefend om gezichtsuitdrukkingen te verhullen, zeggen ze in American Psychologist. Ten tweede is meer informatie niet altijd beter. Als iemand twee taken tegelijk uitvoert - luisteren en kijken in dit geval - presteert die op beide taken slechter.