Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
fiddler krab

Maakt het voor een krab uit aan welke kant zijn grootste schaar zit? Ja, als hij links zit vecht hij minder goed en liever niet.

Vroeger werd het er met een stok uitgeslagen, maar tegenwoordig is het maatschappelijk geaccepteerd. Het wordt zelfs in verband gebracht met creativiteit: linkshandigheid. Iemand die links is en in een gevecht verstrikt raakt met een rechtshandige tegenstander is bovendien in het voordeel, toonde de Canadese bioloog Michel Raymond in 1996 aan. De meerderheid van de bevolking is namelijk rechtshandig en heeft bijzonder weinig ervaring met het vechten tegen linkspoten.

Die vlieger zal dus ook wel opgaan voor linkspotige krabben van het merk ‘Uca vocans vomeris’, vermoedden Australische en Japanse onderzoekers. Bij deze dieren is een van de twee scharen vergroot. Meer dan 96 procent heeft de grootste schaar aan de rechterkant, maar bij de overige paar procent zit hij links. Anders dan verwacht bleken de linkshandige krabben juist minder goed te zijn in het verdedigen van een burcht, dan hun rechtspotige soortgenoten. Dat schrijven de wetenschappers in Proceedings of the Royal Society B.

De linkse krabben waren bovendien minder geneigd om te vechten en ze deden ook minder pogingen om een vrouwtje te bevruchten. De onderzoekers vragen zich nu af hoe het kan dat de linkspotige variant van het dier überhaupt nog bestaat.