Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
seks

Na het kijken naar een erotische film schrikken studentes minder terug voor vieze of enge taakjes. De Groningse psychologe Charmaine Borg wilde weten of seksuele opwinding walging onderdrukt. Hoe kan je seks anders prettig vinden?

Seks? Fantastisch natuurlijk – behalve dat de opwinding zo maar om kan slaan in walging als er in de bedwelmende cocktail van geuren, sappen en geluiden iets net niet goed zit.

De zaken waarvan mensen bij vreemden het meest walgen – lichaamsgeur, spuug, zweet, zaad – zijn nu juist belangrijke factoren bij seksueel contact. Psychologen beschouwen weerzin tegen andermans lichaamsvloeistoffen als een evolutionair ingebouwd defensiemechanisme tegen besmetting. Vandaar dat diezelfde psychologen zich afvragen, hoe een mens dat allemaal opzij zet om onbekommerd aan seks te kunnen doen. Sommige mensen lukt dat dan ook niet.

Eén theorie is, dat seksuele opwinding deze defensieve reflex uitschakelt. Onderzoek om dit te testen was al eerder gedaan, maar vrijwel alleen met mannelijke proefpersonen. Dit keer waren dus de vrouwen aan de beurt; psychologen Charmaine Borg en Peter de Jong van de Universiteit Groningen recruteerden 90 studentes, allen naar eigen zeggen heteroseksueel.

Ze werden in drie groepen van dertig verdeeld. Groep 1 kreeg een zogeheten vrouwvriendelijke erotische film te zien: De Gast van Christine le Duc. Groep 2 kreeg een actiefilm met extreme sporten voorgeschoteld, terwijl groep 3 het moest doen met een rustgevende landschapsfilm. Zowel groep 2 (gewone opwinding) als groep 3 (geen opwinding) waren controlegroep, omdat Borg specifiek het effect van erotische opwinding wilde meten.

Bloederige tampon
Alle proefpersonen wisselden kijken naar de film (op een groot scherm, alleen in een kamertje) af met het doen van zestien taken die bedoeld waren om diverse soorten walging op te wekken. Zo moesten ze onder meer een bloederige tampon of gebruikte condooms hanteren (in feite waren de objecten schoon).

Het was echter niet een seksueel getinte taak die de meeste aversie opwekte. Het meest walgden de studentes van een naald steken in een echt koeienoog. Op nummer twee stond het hardop voorlezen van een verhaaltje, waarin de zin voorkwam 'Het was zo geil om de hond in me te hebben.'

De proefpersonen moesten op een schaal van 1 tot 10 aangeven wat het effect van de film was, en na elke taak ook op een schaal van 1 tot 10 met hoeveel tegenzin ze die deden. Ze mochten overigens weigeren om een taak echt uit te voeren.

Hen was niet expliciet verteld wat het doel van het onderzoek was. Of de films het bedoelde effect hadden op de stemming van proefpersonen, was eerder al getest op een groep die niet aan de rest van het onderzoek deelnam.

Significante verschillen
Uiteraard gingen alle scores de computer en de statistische analyse in om er de significante effecten uit te destilleren. Inderdaad bleek groep 1 significant minder dan de groepen 2 en 3 te walgen van seksueel getinte taken, terwijl groep 2 en 3 onderling niet significant verschilden. Het effect was ongeveer 1,5 punt op de 10-puntsschaal.

Voor de niet-seksueel getinte taken lag het iets anders: zowel groep 1 als groep 2 walgden minder van deze taken dan groep 3. Voor dit soort taken was elke soort opwinding dus genoeg om walging te dempen, met ongeveer 1 punt op de 10-puntsschaal.

Een bekende zwakte van dit soort resultaten is dat ze berusten op zelf-rapportage. Echter, er was ook een duidelijk objectief verschil: zowel bij de seksuele als de niet-seksuele taken voerden de studentes die de erotische film bekeken hadden de taak duidelijk vaker echt uit. In groep 2 en groep 3 weigerden ze ruim twee keer zo vaak om hun handen vuil te maken.
Ook opmerkelijk: met het insmeren van een vibrator met glijmiddel hadden de studentes geen enkele moeite, ongeacht naar welke film ze keken. Het enige wat ze nog makkelijker vonden: een naald steken in het hart van een voodoo-pop die een gehaat iemand voorstelt.

Feelings of Disgust and Disgust-Induced Avoidance Weaken following Induced Sexual Arousal in Women, Charmaine Borg, Peter de Jong
Public Library of Science One