Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
pill organizer

Hoe vaak krijgt oma te veel of te weinig van haar medicijnen binnen? Hangt ervan af in welke vorm ze die krijgt, ontdekten Britse onderzoekers.

Wie in een verpleeg- of verzorgingshuis woont, krijgt meestal dagelijks medicijnen. Pillen, maar ook druppels, zalfjes, injecties en spul dat geïnhaleerd moet worden. Om het makkelijker te maken voor het personeel, zitten de pillen en capsules vaak in dispensers (doosjes waarin de juiste pillen al klaarliggen). Helpt dat om fouten te voorkomen, vroegen Britse onderzoekers zich af. Het antwoord geven ze in vakblad BMJ Quality and Safety: ja, dat helpt.

Met pillen gaat het 96 van de 100 keer goed als die in dispensers zitten, zagen ze bij observaties in dertig verzorgings- en 25 verpleeghuizen. Bij druppels kan dat niet, en daarmee maakt het personeel drie keer zo veel fouten. Injecties en smeersels zijn nog erger, met bijna tien keer zo veel missers. Het vaakst gaat het mis met medicijnen die de patiënten via een inhaler moesten inademen. De kans dat dat helemaal goed ging, was precies 50 procent.

Een kleiner Nederlands onderzoek concludeerde in 2009 ook al dat de kans op fouten groter wordt naarmate personeel meer zelf moet doen. Met medicijnen die door een robot in de apotheek werden voorverpakt, zodat de dagelijkse dosis pillen voor iedere patiënt in een apart plastic zakje zat, werden veel minder fouten gemaakt dan met losse pillen, poeders en druppels.

Elmar Veerman