Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
pijn dokter botten

Dit jaar doet De Kennis van Nu samen met wetenschappers van het Radboudumc en NWO een Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. We willen hiermee een beeld krijgen van hoeveel Nederlanders langdurig pijnklachten hebben en wat voor invloed dit heeft op hun dagelijks leven. 

Wil jij weten hoe pijngevoelig jij zelf bent, doe dan mee aan dit Groot Nationaal Onderzoek naar pijn.

Achtergrond van het onderzoek

De een is gevoeliger voor pijn dan de ander. Pijngevoeligheid lijkt wel beïnvloedbaar te zijn, maar op welke manier is nog onduidelijk. Of mensen die gevoeliger zijn voor pijn ook meer kans hebben op langdurige pijnklachten is nog onbekend.

Onderzoek heeft aangetoond dat als mensen naar muziek luisteren na een operatie, zij minder pijn ervaren. Of muziek en film ook de pijngevoeligheid van mensen beïnvloeden weten we niet. Is het de pijngevoeligheid die wordt beïnvloed, of is het gewoon afleiding die maakt dat we minder pijn ervaren?

Er zijn dus nog heel wat onopgeloste vragen rondom pijn. Onderzoekers van de afdeling Anesthesiologie, Pijn en Palliatieve geneeskunde van het Radboudumc hebben daarom een onderzoek opgezet, gericht op de pijngevoeligheid van alle Nederlanders.

Meedoen aan het onderzoek

Als je meer over jouw pijngevoeligheid wilt weten, kun je meedoen met deze test. De minimale leeftijd om mee te doen aan het onderzoek is 18 jaar.

De medisch ethische toetsingscommissie Arnhem-Nijmegen heeft dit onderzoek goedgekeurd. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Commissie Mensgebonden Onderzoek.

Hoe werkt het onderzoek?

Na het beantwoorden van een aantal algemene vragen, krijg je een korte film te zien van ongeveer één minuut. Na het bekijken van het filmpje word je gevraagd twee vragenlijsten in te vullen. Soms wordt daar nog een derde vragenlijst aan toegevoegd. Daarnaast zullen we je enkele persoonlijke vragen stellen die ons helpen met het beoordelen van de uitkomsten.

Het bekijken van het filmpje en beantwoorden van de vragenlijsten duurt alles bij elkaar ongeveer 10 minuten. Als je aangeeft dit te willen, zal je na een maand nogmaals benaderd worden. Ook dit onderzoek zal ongeveer 10 minuten in beslag nemen.

Aan het eind van het onderzoek krijgt je de uitslag van jouw pijngevoeligheid te zien. Als je ook je persoonlijke gegevens hebt ingevuld, kunt je jouw uitslag vergelijken met die van anderen.

Alle gegevens zullen volledig anoniem worden verwerkt en worden uitsluitend voor dit onderzoek gebruikt.

Na het verwerken van alle gegevens worden eind november in De Kennis van Nu op NPO2 de eerste resultaten bekend gemaakt.

Wat wordt er van je verwacht?

We verwachten dat je naar alle eerlijkheid de gestelde vragen beantwoordt. Alleen op die manier kunnen wij hier juiste conclusies uit trekken.

Mogelijke voor- en nadelen

Het is belangrijk dat je de mogelijke voor- en nadelen goed afweegt voordat je besluit mee te doen. Voordeel is dat je jouw resultaat direct krijgt te zien en dat je die kunt vergelijken met anderen die de vragenlijst hebben ingevuld. Verder kun je, indien gewenst, voorlichting over pijn krijgen. Nadeel van meedoen aan het onderzoek kan zijn dat je mogelijk een filmpje te zien krijgt dat pijnlijke gebeurtenissen weergeeft.

Als je niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

Je beslist zelf of je meedoet aan het onderzoek. Deelname is vrijwillig. Als je wel meedoet, kunt je je altijd bedenken en toch stoppen, ook tijdens het onderzoek. Je hoeft niet te zeggen waarom je stopt. De onderzoekers zijn niet op de hoogte van wie er stopt. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden gebruikt voor het onderzoek.

Jouw deelname aan het onderzoek stopt als:

Je het online onderzoek volledig doorlopen hebt

Je zelf kiest om te stoppen

Gebruik en bewaren van gegevens

Voor dit onderzoek is het nodig dat er een aantal persoonsgegevens worden verzameld en gebruikt. Je persoonsgegevens zijn niet herleidbaar bij de verwerking van de resultaten.

Al je gegevens blijven vertrouwelijk. De onderzoekers willen de gegevens 15 jaar bewaren. Misschien kunnen ze daar later extra onderzoek mee doen. In de online vragenlijst kunt u aangeven of u hiermee akkoord gaat. U kunt deze toestemming altijd weer intrekken.

Contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de onderzoekers via pijnonderzoek@radboudumc.nl.

Voor onafhankelijk advies over meedoen aan dit onderzoek kunt je terecht bij de onafhankelijke arts dr. R. van Dongen (te bereiken via 024-3668137). Hij weet veel over het onderzoek, maar is niet betrokken bij de uitvoering ervan.

Ontdek meer in de special