Eerst even definiëren wat een chloorkip is. We hebben het over kippen die aan het eind van het slachtproces door een waterbad gaan waaraan chloor is toegevoegd. Het doel is het doden van bacteriën die op de kip zitten. Vergelijk het met een zwembad waar voor de hygiëne ook wat chloor aan is toegevoegd. De concentratie chloor in het desinfectiebad ligt alleen een factor tien tot honderd hoger dan in ons zwemwater. Niet gek, want er gaan meer kippen door zo’n bad en die zijn een stuk viezer dan de gemiddelde mens.

Een chloorbad vermindert het aantal bacteriën op de kip met een factor honderd tot duizend. Chloor is dus behoorlijk agressief, maar volgens de European Food Safety Authority lopen we geen extra gezondheidsrisico’s wanneer we kippen eten die in zo’n bad hebben gedobberd. Het actieve chloor breekt namelijk af tot ongevaarlijke chloor-ionen.

De Nederlandse pluimveeverwerkingsbedrijven zijn tegen een chloorbad. ‘Kip is een naturel product zonder toevoegingen en dat moet zo blijven’, zegt Peter Vesseur, woordvoerder van NEPLUVI, de belangenbehartiger van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie. Vesseur vindt namelijk dat de sector goed bezig is. ‘Wij gebruiken veel minder antibiotica dan voorheen, we controleren op bacteriën en wanneer een kip bijvoorbeeld salmonella heeft dan komt hij niet in de winkel voordat hij is verhit.’

Volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen Universiteit, kan een chloorbad kippen veiliger maken mits we niet verslappen op andere punten. ‘Een chloorbad vermindert het aantal bacteriën, maar maakt kippen niet steriel. Fokke en Sukke grapten al over kip-carpaccio, maar dat is een slecht idee. We moeten zorgvuldig blijven, zowel in de stal als bij de slacht, in de supermarkt en in de keuken.

Arts en hoogleraar microbiologie Jan Kluytmans pleit voor een vermindering van het aantal bacteriën op kippen, want hij maakt zich zorgen over bacteriën op ons voedsel die resistent zijn tegen antibiotica. ‘Negentig procent van de kip in de supermarkt bevat zulke bacteriën. Als je die binnen krijgt wordt je niet direct ziek, maar zodra je wat zwakker bent kun je bijvoorbeeld blaasontsteking krijgen. Normaal is dat goed te behandelen, maar de reguliere antibiotica werken niet tegen resistente bacteriën’, zegt Kluytmans. Of een chloorbad de beste remedie is weet ik niet, maar we moeten hier iets mee.’

Het lijkt er dus op dat we niet zo bang hoeven te zijn voor de chloorkip, maar een gezonde argwaan richting ons eten is wel terecht. Jan Kluytmans vertelde bijvoorbeeld ook dat groenten geregeld resistente bacteriën bevatten. Vooral kiemgroenten zoals taugé en alfalfa zijn verdacht en die verhit je niet altijd voordat je ze opeet. Dus ook al eet je vegetarisch en denk je gezond bezig te zijn, het blijft oppassen.