Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Multitasker laat zich makkelijker afleiden
Hoe meer media je gebruikt, hoe moeilijker het wordt om het kaf van het koren te scheiden.

Je kent ze wel: mensen die continu online zijn, tegelijkertijd bellen en sms-en, ook nog de televisie aan hebben staan en misschien zelfs met een half oog een krant of tijdschrift aan het lezen zijn. Media-multitaskers. Je zou denken dat dit soort mensen extra goed in staat is om de belangrijkste informatie uit al dat aanbod te filteren, en de rest te negeren. Niet dus. Ze zijn er juist slechter in.

Mensen die regelmatig multitasken laten zich makkelijker afleiden, zowel door informatie van buiten als door hun eigen herinneringen, schrijven onderzoekers in PNAS. Zet ze voor een beeldscherm met één rood rechthoekje en meerdere blauwe rechthoeken, met als opdracht op een knop te drukken als het rode rechthoekje van plaats verandert, en de kans is aanzienlijk dat ze ook drukken als een blauw rechthoekje beweegt. Geef ze de opdracht op een knop te drukken als ze een letter op een beeldscherm zien die ze moesten onthouden, en het is goed mogelijk dat ze ook drukken als er een andere letter voorbijkomt.

Dat laatste effect trad alleen op bij letters die wel al eerder voorbij waren gekomen, maar niet moesten worden onthouden. Het lijkt er dus op dat multitaskers meer informatie vasthouden, maar daar vervolgens een beetje van in de war raken.

Bouwe van Straten