Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
InScience

Naar aanleiding van wetenschapsfilmfestival InScience in Nijmegen opent ook NPOCultura de deuren voor de wetenschap! Van maandag 2 t/m vrijdag 6 november zijn films, documentaires en programma’s te zien over de kruisbestuiving van kunst en wetenschap.

Op NPOCultura zijn onder andere de volgende films te zien: 

The Creeping Garden

De slijmzwam is het zwarte schaap van de biologie. Hoewel er duizend verschillende soorten slijmzwammen bestaan weten we maar weinig over dit eigenaardige organisme. Wat we wel weten is dat het in staat is om lang te overleven in een vijandige omgeving, rustig wachtend op een moment om weer te floreren. In The Creeping Garden staat de slijmzwam dan eindelijk in de spotlights. 

Onze redacteur Corlijn de Groot schreef een artikel over de slijmzwam, lees dat hier

Uitzending: 
Vrijdag 6 november om 20:30 uur

 

Jan van Munster

Jan van Munster studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam en daarna aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs in Amsterdam. Aanvankelijk werkte Van Munster met de materialen hout, steen, brons en glas. Sinds de zeventiger jaren werd de toepassing van licht belangrijker. Ook werd zijn werk minimalistischer. Thematisch draait zijn werk om alle vormen van energie, zoals magnetische krachten, geluid en radioactiviteit. Ook de zogenaamde IK-werken nemen een voorname plaats in zijn oeuvre in. Zijn werken zijn te vinden in vele steden in Nederland en Duitsland. Hij ontving in 1966 de A. Schwartzprijs en in 1971 de Hendrik Chabot-prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ook kreeg hij in 2002 de Wilhelminaring, de oeuvreprijs voor beeldhouwkunst.

Uitzending:
Maandag 2 november om 21:23 uur

 

Door schilderijen heenkijken

Materiaalkundige Joris Dik van de TU Delft heeft een mobiele mini-deeltjesversneller ontwikkeld: de XRF-scanner. De scanner kan dwars door de verflagen van een schilderij kijken. De scanner is behulpzaam bij het doorgronden van een belangrijk werk van Rembrandt in het Mauritshuis, 'Saul en David'. Men vermoedt dat er ooit een persoon tussenuit is geknipt. Het schilderij 'Don Ramón Satué' van de Spaanse schilder Francisco de Goya blijkt een onderliggend portret van een hoge generaal uit de Napoleonistische tijd te bevatten. Dankzij de scanner kan een betere diagnose gesteld worden voor de restauratie.

Uitzending:
Donderdag 5 november om 20:55 uur

 

Ik ben Alice

Drie alleenstaande bejaarde vrouwen krijgen bezoek van zorgrobot Alice. Alice is geprogrammeerd als de ideale verzorgster die nooit moe wordt en altijd voor je klaarstaat. Kan de robot een mens vervangen?

Uitzending: 
Vrijdag 6 november om 22:15 uur

 

 

Kijk voor het complete aanbod van NPOCultura op de site

 

Ontdek meer in de special