Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
RoboCup 2014

Het voetbalrobotteam TechUnited van de TU Eindhoven heeft bij het wereldkampioenschap robotvoetbal zilver gewonnen. Het team wist daarmee zijn wereldtitel net niet te prolongeren.

TechUnited was als regerend wereldkampioen natuurlijk een van de favorieten voor de titel. Het team stond de afgelopen negen jaar telkens in de finale en won in 2012, 2014 en 2016. Aartsrivaal China bleek dit jaar in de finale net iets te sterk. In de groepsfase was Nederland nog de winnaar in een onderling duel, maar in de finale gingen de Chinezen er met 6-3 met de winst vandoor.

Het WK Robotvoetbal, beter bekend als de Robocup, beleefde dit jaar zijn twintigste editie, en was weer terug in de stad waar het twee decennia geleden begon: Het Japanse Nagoya. In die twintig jaar is er veel gebeurd: de technologie is enorm verbeterd, de spelregels worden ieder jaar iets strenger gemaakt en er zijn inmiddels verschillende klassen waarin de teams uitkomen.

TechUnited van de TU Eindhoven maakt deel uit van de Middle Size League, waarin telkens teams van vijf robots tegenover elkaar staan. De robots communiceren draadloos met elkaar, maar nemen autonoom beslissingen. Zolang het spel niet stil ligt tenminste, want op die momenten mag de menselijke coach spraakcommando’s doorgeven.

Bekijk hier de finale van vorig jaar:

Final RoboCup 2016 - Tech United vs. Water

De Kennis van Nu schreef eerder al dat techneuten een goede reden hebben om specifiek voor robotvoetbal te kiezen. Het spel combineert namelijk een enorme hoeveelheid verschillende vaardigheden. Een speler moet niet alleen weten waar bal en teamgenoten zijn, je moet ook in heel korte tijd tactische beslissingen nemen en tegelijkertijd de strategie van je tegenstander te doorzien. En dan hebben we het nog niet eens over het lichamelijke aspect: een speler moet zijn lichaam – in het geval van de robot: de machine – perfect onder controle hebben om goed te kunnen presteren.

Voor een robotbouwer is voetbal dus een enorme uitdaging. Om een team van goed spelende robots te ontwikkelen, moet je een flinke hoeveelheid notoire problemen in de robotica zien op te lossen. Dat is dan ook het doel van de Robocup. Dat moet ertoe leiden dat robotvoetballers in 2050 net zo goed zijn als menselijke voetballers. Een behoorlijke uitdaging, als je naar het huidige niveau kijkt.