Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
bange kat

De nieuwste trend op YouTube zegt waarschijnlijk meer over bijgelovige baasjes dan over katten.

Tot grote vreugde/ergernis van velen (schrappen wat niet van toepassing is) staat YouTube vol met kattenvideo’s. De nieuwste hype zijn de vele filmpjes waarin de beestjes de grootste doodsangsten lijken te doorstaan als ze de komkommer zien die hun baasjes stiekem achter hun poten hebben gelegd.

Cats Spooked by Cucumbers

Misschien zijn er wel poezenfans die erg graag willen weten of een komkommer de beestjes misschien aan een slang doet denken, maar helaas hebben we geen enkel bestaand onderzoek hierover kunnen vinden. ‘Dan maar even twee kattenexperts over de zaak contacteren’, dachten we, maar ook deze hebben erg weinig zin om het fenomeen te gaan onderzoeken. Zowel Bonne Beerda (Behavioural Ecology Group, universiteit Wageningen) als gedragsbiologe Els Peeters  (Odisee hogeschool in het Belgische Sint-Niklaas), sluiten de slangen-hypothese niet helemaal uit, maar hebben een groot vermoeden dat er toch vooral iets anders aan de hand is.

Beerda: ‘In principe schrikken mensen ook hard wanneer ze plots een voorwerp in hun omgeving opmerken dat er eerst niet was. Maar katten zijn nog eens extra gevoelig voor dingen die snel bewegen of opeens te voorschijn komen. Je zou dus waarschijnlijk evengoed een donut of een tomaat achter hun rug kunnen leggen en hetzelfde effect als met de komkommer bereiken. Wat je in de filmpjes ook ziet is de typische fight-or-flight response (vecht- of vluchtreactie, red.) die katten net zoals mensen vertonen wanneer ze angstig zijn. Sommigen springen een gat in de lucht en maken dat ze wegkomen, anderen steken hun poten verschillende keren uit om hetgene waar ze angst voor hebben klein te krijgen. ’ *

Ook Peeters onderschrijft de uitleg van Beerda. ‘Katten zien van dichtbij ook best onscherp, dus dat kan hun evidente schrikreactie nog eens extra verscherpen. Maar een komkommer lijkt me erg onschuldig. Vele katten lusten juist graag een stukje komkommer of meloen. Je kunt dat in het compilatiefilmpje zelfs heel even zien, wanneer een van de katten van de komkommer begint te knabbelen’ (0:33).

Peeters is ook lid van de Feline Welfare Foundation, een stichting die zich inzet voor het welzijn van katten. Natuurlijk ziet ze deze komkommergrap als iets onschuldigs, maar over het algemeen heeft ze wel een dubbelzinnig gevoel bij al die talloze kattenfilmpjes.

Cat Getting Tickled

Peeters: ‘Er zitten zeker leuke dingen bij, maar vaak zijn de katten uit die filmpjes bijzonder bang. En het is juist het angstige gezicht van het dier met de grote pupillen dat velen grappig vinden. Je mag dat dan vaak niet zeggen, omdat je dan mensen hun plezierig moment verpest en je het risico loopt om als zeurkous te worden bestempeld. Maar sommige filmpjes zijn ook minder onbenullig dan ze lijken. Er is bijvoorbeeld dat beroemde filmpje waarbij een kitten op de buik gekieteld wordt en de kitten als reactie de hand van zijn baasje vastgrijpt. Allemaal lief en schattig, maar als de kitten eenmaal volwassen is wordt hetzelfde gedrag als ‘agressief’ bestempeld. Als dit door mensen gekopieerd wordt, leren ze hun kitten dus dat het ok is om handen aan te vallen. En als ze wat ouder zijn, kan dit dus tot problematisch gedrag leiden. ’

*Een beroemd voorbeeld van dat potengevecht is deze heldhaftige strijd tussen een kat en een printer.

Cat Vs Printer