Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Sommige dieren vluchten of vechten (fight or flight), terwijl andere dieren verstijven bij gevaar. Dit laatste komt minder vaak voor, maar kan effectief zijn om minder op te vallen. Nieuws & Co bespreekt in haar "wintertrilogie" het bevriezingsgedrag bij dieren.

Hierboven zie je alvast een filmpje over de Narwal, die als een van de weinige dieren zowel vlucht- als verstijvingsgedrag vertoont.

Het zijn mysterieuze dieren, narwallen. Ze leven veelal onder drijvend Noordpoolijs, op grote diepten en worden dus niet vaak waargenomen. Vanwege een slagtand, die bij de mannetjes uitsteekt als een hoorn, worden ze ook wel de eenhoorn van de zee genoemd.

Amerikaanse en Deense onderzoekers ontdekten dat het dier bij gevaar opmerkelijk verdrag vertoont. Het gevaar roept in de eerste instantie een verstijvingsreactie op. Het hartritme zakt tot ver onder het normale hartritme. Tegelijkertijd verhoogt de narwal zijn zwemactiviteit. Hij probeert in volle vaart naar diepere wateren te duiken door snel met zijn vinnen te bewegen. Het gevolg is dat de spieren van het beest al snel onvoldoende zuurstof krijgen om het vluchten voor te zetten, waardoor zijn vlucht van korte duur is. Gevaar roept dus beide gedragingen op,  en dit komt zijn overlevingskansen niet ten goede. 

Nieuws en Co, donderdag 28 december, NPORadio1, 16.20 uur: Bevriezingsgedrag