Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
DNA

Voor 149 dollar kan iedereen zijn eigen DNA door een commercieel bedrijf laten testen. Voor het eerst is nu onderzocht welke mensen dit doen, wat ze willen weten en hoe bruikbaar ze de uitkomsten vinden.

Amerikaanse onderzoekers hebben ruim 1600 mensen geënquêteerd voor en na het kopen van een persoonlijke DNA-test in 2012. Het gaat om tests van de Amerikaanse bedrijven 23andme en Pathway Genomics. De resultaten van het onderzoek zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift Public Health Genomics

Pikant is dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in 2013 het bedrijf 23andme een verbod oplegde om voor een lange lijst van ziekten risicoinschattingen te geven aan consumenten. De FDA vond de resultaten te onbetrouwbaar. Die onbetrouwbaarheid ligt aan twee zaken. Ten eerste analyseren commerciële DNA-tests niet het hele genoom, maar alleen de meest voorkomende variaties in het DNA. Ten tweede is er nog heel veel onbekend over welke combinaties van genen welk risico geven op een bepaalde aandoening.

Nog veel vraagtekens rond commerciële DNA-tests