Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Lange tijd werd gedacht dat alleen de wipsnavelkraai gereedschap gebruikte. De vogel gebruikt takjes om insecten uit kleine gaatjes te krijgen. Maar wetenschappers zijn erachter gekomen dat er nog een andere kraaiensoort is die gereedschap gebruikt: de hawaiikraai, beter bekend als de ’alalā (spreek uit als “a-la-lah”).

Net als de wipsnavelkraai gebruikt de ‘alalā gereedschap. De vogels gebruiken takjes om insecten uit gaten in boomstammen te krijgen. Ook kunnen de kraaien hun gereedschap aanpassen naar wens. Als de takjes te dik zijn, pakken ze een andere tak. Zijn de takjes te lang, dan breken de vogels een stuk af.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het gebruik van gereedschap aangeboren gedrag is. Jonge ‘alalā gebruiken gereedschap, zelfs wanneer het hen nooit geleerd is.

De ‘alalā is sinds 2002 uitgestorven in het wild. In september 2016 kwamen er in de San Diego Zoo nog 131 exemplaren voor die in een fokprogramma zitten. Ten tijde van het onderzoek waren er 109 vogels, waarvan er maar liefst 104 onderzocht zijn. 93 procent van de volwassen vogels en 47 procent van de jongere vogels gebruiken gereedschap.

Zeldzaam

Het gebruik van gereedschap door dieren is ontzettend zeldzaam. Bij minder dan 1 procent van de geslachten (en zelfs een lager percentage bij de diersoorten) komt het gedrag voor. Dat maakt de ontdekking van nóg een diersoort die gereedschap gebruikt enorm interessant.

Door het gereedschapgebruik bij dieren te onderzoeken, hopen de onderzoekers inzicht te krijgen in hoe mensen ooit gereedschap zijn gaan gebruiken.

Eilanden

Op de vraag waarom de ‘alalā en de wipsnavelkraai de enige kraaien zijn die gereedschap gebruiken, is geen eenduidig antwoord te geven. Maar er is wel één duidelijke overeenkomst: beide kraaiensoorten leven op afgelegen eilanden.

De wipsnavelkraai leeft op Nieuw-Caledonië, een Franse eilandengroep ten oosten van Australië. De ‘alalā kwam voor op Hawaii. Beide kraaiensoorten zijn los van elkaar geëvolueerd op afgelegen eilanden waar weinig natuurlijke vijanden voorkwamen. Volgens de onderzoekers waren dat mogelijk de perfecte omstandigheden om gereedschapgebruik te ontwikkelen.

Bron: Nature, Tropical crow species is highly skilled tool user