Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
5055587581_3bc094d5a6_b

Dat de fruitvlieg wel van een borrel houdt was al bekend. Maar dat het insect ook actief meer gaat ‘zuipen’ om zichzelf te genezen van een parasiet, dat is nieuw. Als kind nog wel.

Fruitvliegen zijn geliefde proefdieren. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk te houden en ethisch verantwoord. Ze leveren ook nog eens zeer interessante onderzoeksresultaten. Zo werd vorig jaar bijvoorbeeld bekend dat de fruitvlieg warmte meet met zijn ogen. Nu blijkt dat de kleine fruitliefhebbers alcohol(ethanol) gebruiken als zelfmedicatie. Onder leiding van Todd Schlenke onderzochten biologen het vermogen van de larven van de fruitvlieg (of Drosophila melanogaster) om parasieten te bestrijden. De resultaten zijn te lezen in Current Biology.

De gebruikte parasieten zijn sluipwespen. Dit zijn niet de grote geel-zwart gestreepte zoemers die we kennen van zomerdagen met limonade, maar piepkleine, parasitaire wespjes. Deze wespen gaan grondig te werk. Tegelijkertijd met de eitjes injecteren ze de larven ook met gif, wat hun immuunsysteem plat moet leggen. Wanneer de wespenlarven uitkomen beginnen ze van binnenuit hun slachtoffer op te peuzelen. Deze wespen kunnen niet goed tegen ethanol, bij een flinke walm leggen ze al minder eitjes.

Geïnfecteerde vliegenlarven hebben veel baat bij ethanol. De larven die ethanol consumeerden hadden een veel grotere overlevingskans: in 60 procent van de gevallen overleefde de vliegenlarve. Dit in tegenstelling tot nul komma nul procent bij de larven die alleen gist kregen. De wespenlarven kwamen volgens Schlenke op een nare manier aan hun einde: door de ethanol vielen hun ingewanden uit elkaar en ze liepen letterlijk leeg via de anus.

De onderzoekers gebruikten twee van de kleine wespsoorten die hun eitjes in de fruitvlieglarven leggen. Een van de wespsoorten legt zijn eitjes in allerlei soorten vliegen, terwijl de ander zich specifiek op de fruitvlieg heeft gericht. De gespecialiseerde parasieten overleefden vaker dan de andere soort. Volgens de onderzoekers is dit te verwachten. De wesp die niet zo kieskeurig is heeft nog andere keuzes, maar de gespecialiseerde wesp-parasiet staat meer onder druk om zich aan te passen aan de alcoholische omgeving van de fruitvlieg.

Omdat ethanol zo effectief is tegen de parasieten, vroegen de biologen zich af of de fruitvlieglarven er ook actief naar op zoek gaan. Ze testten dit door geïnfecteerde larven te plaatsen in petrischalen die aan de ene kant gist als ‘normaal’ voedsel hadden, en aan de andere kant ethanolhoudend voedsel. Na 24 uur was 80 procent van de larven naar de ethanolkant verhuisd. De resultaten zijn volgens de biologen duidelijk: de fruitvlieglarven doen aan zelfmedicatie met een borrel.

Bron: Todd Schlenke e.a., Alcohol Consumption as Self-Medication against Blood-Borne Parasites in the Fruit Fly. InL Current Biology