Robot versus mens

Het doel van het evenement is om rond 2050 een team van voetbalrobots te ontwikkelen dat zo goed is dat het de menselijke wereldkampioen verslaat. Daarom is alle ontwikkelde software ‘open source’. De teams delen kennis met elkaar om op die manier bij te dragen aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie.

Naast de voetbalcompetitie is er in Hefei daarom ook kennisuitwisseling op andere onderzoeksterreinen van kunstmatige intelligentie die een grotere maatschappelijke relevantie hebben dan voetbal. Zo voeren robots reddingsacties uit in RoboCup Rescue en worden weer andere robots ingezet om huishoudelijke taken uit te voeren in RoboCup @Home.

Bij het onderzoek naar kunstmatige intelligentie draait het om het ontwikkelen van robots die in staat zijn op onvoorspelbare situaties te reageren. In een fabriek, een gestructureerde omgeving, kunnen robots al worden ingezet om steeds dezelfde taken uit te voeren. Daarbij hoeven ze niet voortdurend een inschatting te maken van een veranderende situatie, wat bijvoorbeeld wel het geval is bij een potje voetbal, een ongestructureerde omgeving. Als robots dit leren, kunnen ze in de toekomst voor steeds meer doeleinden worden ingezet.

De Robot Soccer World Cup vindt plaats van 17 tot en met 23 juli 2015 in Hefei, China.