Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
hart

Amerikaanse onderzoekers hebben een robotische ondersteuning ontwikkeld die een mogelijke oplossing biedt voor ernstig hartfalen. Het gaat om een soort zacht robotjasje: een netje dat om het hart heen wordt geplaatst en in hetzelfde ritme als het echte hart pompbewegingen maakt. De Amerikanen publiceerden hun vinding deze week in het tijdschrift Science Translational Medicine.

Behandelingen zijn beperkt

Bij hartfalen pompt het hart het bloed minder goed rond. Dat leidt tot klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid en het vasthouden van vocht. Bij de ernstigste vorm heeft iemand zelfs in rust deze klachten. In Nederland lijden volgens de Hartstichting 142.000 mensen aan hartfalen en overlijden er zeven duizend per jaar.

Voor lichtere varianten zijn onder andere medicijnen beschikbaar. Maar de behandelingen voor de ernstigste variant van hartfalen zijn beperkt. Harttransplantatie is een optie, maar de beschikbaarheid van donorharten is beperkt. Een steunhart is een andere optie. Een steunhart is een mechanische pomp die de functie van de hartkamers ondersteunt of overneemt. Het eigen hart blijft zoveel mogelijk zelf werken. Het nadeel van een steunhart is dat het in direct contact staat met het bloed, wat het risico op infecties en bloedstolsels vergroot.

Jasje om het hart

Omdat het door de Amerikaanse wetenschappers ontwikkelde zachte robotjasje om het hart heen zit, maakt het geen direct contact met bloed. Daardoor wordt de kans op infecties en bloedstolsels sterk verkleind. Het robotjasje is gemaakt van siliconen waardoor het zacht is en op een veilige manier contact maakt met het hart. Het heeft ook dezelfde stijfheid als het biologische hart.

De pompwerking van het robotjasje kan op de individuele patiënt worden afgestemd en kan ook op de ene plek meer ondersteuning bieden dan op de andere. Stel dat vooral de linkerkant van het hart minder goed werkt, dan kan het robotjasje precies aan die kant het hart meer ondersteunen bij het pompen. Wanneer het hart zich langzaamaan gaat herstellen kan de pompfunctie van het robotjasje ook langzaam afnemen.

Robotjasje om het hart

Veelbelovend idee

Het robotjasje is getest op zes varkens waarbij het hart nog maar op 47% functioneerde. In een experiment van enkele uren herstelde het robotjasje de hartfunctie tot 97%, dus bijna tot de normale functie. Nog onbekend is echter hoe het met de dieren gaat wanneer het robotjasje permanent blijft zitten.

Natuurlijk zal het nog jaren duren eer er een veilige variant voor mensen is, maar het idee om met zachte robotica het hart te ondersteunen is veelbelovend, zo is nu gebleken. En als het zachte robotjasje werkt, dan kan het een vervanger worden van het steunhart, het kan een overbrugging vormen naar een harttransplantatie en − wie weet − kan het hulp bieden bij het natuurlijke herstel van het hart na bijvoorbeeld een hartinfarct.

Ellen T. Roche et al. Soft robotic sleeve supports heart function. Science Translational Medicine, 18 januari 2017

Robotjasje helpt bij ernstig hartfalen - beluister het gesprek met Bennie Mols hier

Robotjasje helpt bij ernstig hartfalen - beluister het gesprek met Bennie Mols hier

Amerikaanse onderzoekers hebben iets ontwikkeld dat een mogelijke oplossing biedt voor ernstig hartfalen. Het gaat om een soort zacht robotjasje: een netje dat om het hart heen wordt geplaatst en in hetzelfde ritme als het echte hart pompbewegingen maakt.