Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Sigaret

Nicotine maakt de hersenen van muizen gevoeliger voor cocaïne. De stof uit sigarettenrook zorgt ervoor dat het gen wat deels verantwoordelijk is voor de effecten van cocaïne actiever wordt.

In Amerika heeft negentig procent van de mensen tussen de 18 en de 34 die cocaïne hebben gebruikt daarvoor gerookt. Amerikaanse biologen vroegen zich daarom af nicotine je  ontvankelijker kan maken voor zwaardere middelen. Ze publiceerden de resultaten van hun onderzoek in Science Translational Medicine

De biologen dienden een groep muizen nicotine toe en daarna cocaïne. Ze zagen dat deze muizen sterker op de drug reageerden. Zo bewogen de muizen meer en bevonden zich vaker in een ruimte waar de cocaïne verstrekt werd.

De biologen vonden de effecten alleen als de muizen eerst waren blootgesteld aan nicotine en daarna cocaïne toegediend kregen. Andersom werkte het niet, cocaïne zorgde er niet voor dat de muizen gevoeliger werden voor tabak. Waarom heeft nicotine dit effect wel op cocaïneverslaving? 

Het antwoord ligt in de eiwitten die het DNA verpakken. Deze stoffen kunnen de activiteit van genen bepalen. De biologen zagen dat deze eiwitten in het beloningscentrum van de hersenen, onder invloed van nicotine, ervoor zorgen dat een verslavingsgen sterker tot expressie komt. Hierdoor reageert het brein sterker op cocaïne.

Nicotine verandert de hersenen dus een beetje waardoor ze ontvankelijker worden voor de verslavende effecten van cocaïne. Cocaïneverslaafden die ook roken krijgen vaak nicotinepleisters aangeboden. Door deze studie rijst het idee dat het beter is om deze mensen nog sneller van hun nicotineverslaving af te helpen, omdat ze het sterkere spul anders nooit zullen laten staan.