Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Pinguïn

Wetenschappers onderzoeken de meest vreemde zaken op het gebied van seks. Zo ook bij dieren! Wij zetten drie van de meest extreme onderzoeken voor je op een rijtje.

 

1. Ratten met een jasfetisj?

Psychologen hebben ontdekt dat mensen seksuele fetisjen kunnen ontwikkelen voor onder andere kleding: van lingerie tot kousen. Maar ook dieren kunnen zo'n soort fetisj hebben! Wetenschapppers publiceerden het bewijs hiervoor in Physiology & Behavior. Ze onderzochten een groep van veertig maagdelijke mannetjesratten die in twee groepen werden gesplitst: een met een jasje aan en een zonder. Alle de ratten mocht vervolgens eerst negen keer seks hebben en voor hun tiende keer moesten ze van conditie veranderen. Oftewel, de ene groep deed voor de tiende keer voor het eerst een jas aan en de andere deed hem toen uit.

De wetenschappers zagen dat bijna alle ratten succesvol de rattenliefde met elkaar konden bedrijven. Of het nou ratten met jas of muizen zonder jas waren. Alleen de mannelijke ratten die negen maal een jas aan hadden gehad, kregen moeite bij de tiende keer. Slechts tachtig procent wist succesvol een vrouwtjesrat te bestijgen, zeventig procent lukte het om haar vervolgens te penetreren en slechts zestig procent lukte het ten slotte om te ejaculeren. Deze ratten presteerden dus ineens veel slechter zonder jas. De wetenschappers concludeerden daarom dat deze ratten een 'jasfetisj' hebben en dat zij afhankelijk zijn geworden van die jas om tijdens de daad te presteren. Hoewel dit niet bewijst of ratten ook geboren worden met fetisjen of ze zelfstandig kunnen ontwikkelen, is dit toch zeker een van de meest absurde onderzoeken ooit.

Rat jas fetisj

2.Waarom schreeuwen apen tijdens de seks?

Een minstens zo opmerkelijk onderzoek deden Engelse wetenschappers naar het schreeuwen van berberaapjes tijdens de seks. Zij achterhaalden dat de vrouwtjesaapjes waarschijnlijk schreeuwen om de mannetjes klaar te laten komen. Sterker nog, zonder dit geschreeuw ejaculeerden de mannetjes nooit. Om tot deze bijzondere conclusie te komen onderzochten de wetenschappers twee jaar lang de berberapen. In hun onderzoek komt naar voren dat vrouwtjes tijdens 86 procent van de vrijpartijen schreeuwden en vervolgens 59 procent van de keren de mannetjesapen tot zijn climax kwam. Echter wanneer er niet geschreeuwd werd, ejaculeerde alle keren nog geen twee procent van de mannetjes.

Vervolgens wilden de wetenschappers weten of het geschreeuw ontstond om de seks zo wild was. En om dat verband te kunnen leggen, telden ze het aantal keren dat de mannetjesapen met hun bekken stootte. Daaruit bleek dat het geschreeuw de seks daadwerkelijk energieker maakte. Wel benadrukken de onderzoekers dat dit niet de enige reden is waarom de berberaapjes gillen. Zo beginnen ze ook te schreeuwen wanneer ze vruchtbaar zijn om mannetjes te lokken. Zo zou de schreeuw of de seks beter kunnen maken of de vrouwtjes worden gewoon aantrekkelijker.

Berberaap

3. Dierenprostitutie

Wellicht het meest absurde in deze top drie dat is het verschijnsel van dierenprostitutie. Hierbij moet je niet denken aan pinguïns die op de wallen gaan staan onder een rode lamp, maar aan dieren die seks ruilen voor eten of andere nuttige zaken. Zo stelde een onderzoek uit 1998 van de University of Cambridge voor het eerst dat Adélie pinguïns hun lichaam verkopen voor stenen om daarmee hun nest te bouwen. Het gaat hier om vrouwtjespinguïns die achter hun partners rug om single mannetjes opzoeken. Al waren sommige vrouwtjes sluwer en versierden zij slechts deze mannetjes om vervolgens snel een steen te pakken en weg te lopen voordat het tot de daad kwam. Volgens de wetenschappers doen de pinguïns het niet alleen voor de beloning. Wat de reden wel is, dat weten ze nog niet. Een van de theorieën is dat de Adélie pinguïns het doen om een back-up te zoeken voor wanneer hun eigen partner wegvalt.

Ook bij chimpansees is prostitutie geen onbekend fenomeen. Duits onderzoekers observeerde chimpansees in het Taï National Park in West-Afrika en vonden sterke indicaties dat vrouwtjeschimpansees hun lichaam aanbieden aan mannetjes in ruil voor vlees. Sterker nog, het onderzoek toonde aan dat mannetjes- en vrouwtjeschimps zelfs serieuze zakenrelaties voor langere tijd met elkaar aangaan. Zo ontdekten de wetenschappers dat vrouwtjes vaker seks hebben met mannetjes die voor hen zorgen en hen vlees geven. Al hebben de wetenschappers geen directe transactie van vlees voor seks geobserveerd. De wetenschappers willen graag nog ontdekken of deze hypothese ook opgaat voor mensen die in primitieve stammen zoals onze vroege voorouders.

Ontdek meer in de special