Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Tweeling met 20 jaar verschil
Een 42-jarige Amerikaanse vrouw beviel eerder dit jaar van een gezonde jongen. Op zich niks raars, maar hij werd wel bijna twintig jaar later geboren dan zijn tweelingbroer. Het is het grootste bekende leeftijdsverschil tussen IVF-tweelingen.

Hij had al een volwassen jongeman kunnen zijn, ware het niet dat hij bijna twintig jaar lang als embryo in de vloeibare stikstof lag opgeslagen. Het embryo was in januari 1990 overgebleven van een succesvolle IVF-cyclus bij een 34-jarige vrouw. Negen van haar embryo’s waren zeventien uur na de bevruchting ingevroren door het Jones Institute for Reproductive Medicine in Virginia. Vier embryo’s werden datzelfde jaar nog ontdooid, wat leidde tot de geboorte van een gezonde jongen.

In september 1993 besloot het ouderstel de vijf overige embryo’s beschikbaar te stellen als ‘anonieme donatie’. Bijna zestien jaar verstreken tot er in augustus 2009 een geschikt stel werd gevonden. Na negentien jaar en zeven maanden in de vriezer te hebben gelegen, werden de vijf embryo’s ontdooid. Twee embryo’s overleefden. De 42-jarige vrouw van het stel beviel dit jaar van een gezonde jongen; bijna twintig jaar na de geboorte van zijn tweelingbroer. Een nieuw record voor het leeftijdsverschil tussen IVF-tweelingen.

Anoniem
Het oude record voor lang na elkaar geboren tweelingen, veroorzaakt door het invriezen van embryo’s afkomstig van bevruchte eitjes uit dezelfde eisprong, stond op zestien jaar. Emma Davis werd geboren in december 1989 en haar zus Niamh in december 2005. Beide meisjes kwamen voort uit in maart 1989 verwekte en ingevroren embryo’s. In de tussenperiode voltrok zich een menselijk drama. Hun moeder kreeg uit dezelfde reeks van 22 embryo’s ook tien miskramen en drie buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en verloor ook nog een baby in de zesde maand van de zwangerschap.

De familie Davis zegt blij te zijn dat de familie na dit ‘lange en traumatische avontuur’ eindelijk compleet is. Het Amerikaanse jongentje zal echter noch zijn biologische ouders noch zijn oudere tweelingbroer ooit leren kenen. Het donorstel wilde immers, zoals dat volgens de Amerikaanse wet kan bij het Jones Institute for Reproductive Medicine, anoniem blijven. Het opmerkelijke geboorteverhaal staat beschreven in Fertility and Sterility.

In Nederland blijven er ieder jaar na afloop van vruchtbaarheidsbehandelingen naar schatting zo’n vijftienhonderd embryo’s over. Het merendeel daarvan wordt vernietigd. De mogelijkheid tot embryodonatie bestaat in Nederland ook, maar niet anoniem. Ouders en kind kennen de naam en het adres van het donorpaar niet, maar het donorpaar moet zich wel bereid verklaren in de toekomst hun identiteit aan het kind prijs te geven. Dat kan het donorkind vanaf zijn zestiende opvragen volgens de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Risico’s
Naast de mogelijke psychologische problemen die een donorkind met onbekende ouders en tweelingbroer- of zus staan te wachten, is het ook de vraag of het invriezen van embryo’s gezondheidsrisico’s heeft. Het Jones Institute for Reproductive Medicine deed twee jaar geleden zelf uitgebreid onderzoek naar de effecten van hoe lang een embryo ingevroren is geweest op de kwaliteit en overlevingskansen. Daarbij passeerden meer dan 11.700 ingevroren en vervolgens ontdooide embryo’s uit de periode 1986 tot en met 2007 de revue. De onderzoekers concludeerden dat de tijdsduur van invriezen in ieder geval geen effect had op de overlevingskansen van het embryo en de hoeveelheid miskramen of gezonde geboortes.

Toch zijn er twijfels in de vakwereld. Na de uitreiking van de Nobelprijs voor de Geneeskunde 2010 aan Robert G. Edwards sprak Noorderlicht vorige week met Bart Fauser, hoogleraar voortplantingsgeneeskunde aan het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Naast zijn lof voor Edwards en de IVF-techniek, sprak Fauser ook zijn twijfels uit: ‘Er zijn nog veel vragen over wat er precies gebeurt bij het invriezen van embryo’s en eicellen. Wat zijn de risico’s en hoe ver willen we daar in gaan?’

Paul Schilperoord

Donna Dowling-Lacey e.a., ‘Live birth from a frozen-thawed pronuclear stage embryo 20 years after its cryopreservation’, in Fertility and Sterility, 2 oktober 2010.

Ryan Riggs e.a., ‘Does storage time influence postthaw survival and pregnancy outcome? An analysis of 11,768 cryopreserved human embryos’, in Fertility and Sterility, 1 januari 2010.