Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
UMCG - vrieskist

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) neemt deze week een 'gigantische' vriezeropslag in gebruik, ter grootte van een sporthal. In de vrieskasten wordt materiaal bewaard van deelnemers die meedoen aan het dertig jaar durende Lifelines-onderzoeksproject.

Vijf jaar lang was het UMCG bezig met de realisatie van de vriesruimte. 'We hebben heel veel testen moeten uitvoeren voordat we de opslag in gebruik konden nemen. Dat moment is nu gekomen', zegt directeur Saakje Mulder.

Weefsel voor onderzoek

Lifelines is een wetenschappelijk onderzoeksproject dat sinds 2006 loopt in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In dat onderzoek worden 165.000 inwoners van de provincies Groningen, Friesland en Drenthe dertig jaar lang gevolgd.

Het idee is dat wetenschappers die een bepaalde ziekte of een verband tussen ziekten willen onderzoeken, de databank om materiaal kunnen vragen dat ze nodig hebben voor een bepaald type onderzoek. De onderzoeksgroep is een afspiegeling van de samenleving. Van jong tot oud. In de database zitten dus niet alleen gegevens van zieke mensen. 

In 2012 werd op een symposium gepresenteerd wat de databank tot op dat moment aan resultaten had opgeleverd. Onder andere het genetische mechanisme achter de ziekte Dupuytren werd opgehelderd met behulp van gegevens uit de databank. 

Deelnemers

'Het kost weinig tijd en ik vind het een goede manier om een bijdrage te leveren aan de wetenschap.' Kees Guikema is 73 jaar en neemt sinds de begindagen deel aan het bevolkingsonderzoek. 

Het was zijn huisarts die Guikema vroeg of hij mee wilde doen. De meeste deelnemers zijn door hun huisarts gevraagd. 'Ik heb een goede band met mijn huisarts en ik had een goed gevoel bij het doel van deze databank.' Ook zijn echtgenoot en zoon zijn deelnemers. Na de intake is Guikema nog twee keer opgeroepen om zijn medewerking te verlenen. 'Het gaat dan om vragenlijsten invullen, bloeddruk opmeten en bijvoorbeeld ook ontlasting afgeven.' Guikema mag vandaag bij wijze van uitzondering een kijkje nemen in de opslagruimte.

Als onderzoekers bij de bestudering van de gegevens iets afwijkends zien, wordt de deelnemer daarvan op de hoogte gesteld. Afgezien daarvan hoort Guikema niet terug wat 'zijn data' opleveren. 'Dat maakt ook niet uit, dat laat ik over aan de wetenschappers.'

Bron: NOS.