Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Hannibal Lecter

Hannibal Lecter is volgens velen de ultieme psychopaat. Maar Lecter mag dan wat psychopathische en mensonterende trekjes hebben, volgens psychiater Robbert Jan Verkes van de Radboud Universiteit Nijmegen lijdt Lecter ‘slechts’ aan een stress-stroornis. Hannibal was dus helemaal geen psychopaat.

Schrijver Thomas Harris geeft in zijn boeken aan dat Hannibal Lecter, de fijnproevende, beleefde, kannibalistische seriemoordenaar uit de bekende thrillers, aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis lijdt. Tijdens interviews vertelt hij ook dat Lecter niet in een bestaand psychopatisch profiel valt te plaatsen.
 
Psychiater Verkes doet daar nog een schepje bovenop: Hannibal zou helemaal geen psychopaat zijn. Door een traumatische gebeurtenis in zijn jeugd kampt Lecter volgens Verkes met een posttraumatische stress-stoornis (PTSS), wat zijn sociopathische trekjes zou verklaren.
 
Levensloop
Op achtjarige leeftijd zien Hannibal Lecter en zijn zusje Mischa hoe hun ouders omkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze blijven samen over in hun ouderlijk huis vlakbij Vilnius, in Litouwen. Een groep hongerige Russische soldaten plundert het huis en neemt Hannibal en Mischa gevangen. Er is vrijwel geen eten te vinden, dus besluiten de soldaten soep te trekken van het vlees van Mischa en het ook aan Hannibal te voeren.
 
Tot zover de traumatische gebeurtenis. Wat heeft het voor gevolgen? Pas jaren later begint zijn PTSS zich te uiten in ‘simpele’ moorden en onthoofdingen. Langzaam maar zeker komt de kannibaal in Lecter naar boven. Hij studeert geneeskunde, belandt in de VS en wordt daar de geraffineerde kannibalistische psychiater zoals wij ‘m kennen. FBI-rechercheur Will Graham pakt hem op en vanuit zijn cel in de gesloten inrichting draagt hij op zijn manier bij aan het Amerikaanse rechtssysteem.
 
Agressie in de hersenen
Maar waarom beweert Verkes dat Lecter geen psychopaat is? Hoe kalm Lecter ook lijkt, zijn misdaden zijn op z’n minst agressief en gewelddadig te noemen. Psychiater Larry Siever maakte een vergelijking tussen de verschillende pathologische vormen van agressie. Met een pathologische vorm wordt bedoeld dat er een aantoonbare fout in het brein zit.
 
Er zijn grof gezegd twee gebieden in de hersenen die agressie reguleren. Het limbisch systeem (rood in afbeelding 1), ook wel het emotiecentrum, kan agressie opwekken. De temporaalkwab (groen in afbeelding 2) van de hersenschors onderdrukt die agressie in de meeste gevallen. Zo ontstaat er een balans die agressie in de juiste hoeveelheid doseert.
 
Als die balans wordt verstoord, ontstaat er zo’n pathologische vorm van agressie. Bij bijna alle aandoeningen is in ieder geval de remmende werking van de temporaalkwab deels weggevallen. Zo ook bij psychopathie en PTSS. Het verschil zit ‘m echter in de mate van activiteit van het limbisch systeem, diep in de hersenen. Bij een patiënt met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, zoals psychopathie, is het limbisch systeem minder actief en komt agressie en geweld impulsief en zonder enige emotionele oorzaak.
 
Patiënten met een posttraumatische stressstoornis hebben juist een overactief limbisch systeem, dat niet of weinig wordt geremd door de temporaalkwab. Het gevolg hiervan is een overmatige agressie bij emotionele gebeurtenissen.
 
Geen pure sociopaat
In de boeken en films wordt Lecter ‘een pure sociopaat’ genoemd. Misschien is dat begrip wat ongelukkig gekozen. Een sociopaat lijkt op een psychopaat, maar heeft geen directe afwijking in zijn hersenen. Een sociopaat is door omgevingsfactoren langzaam zo geworden.
 
In dit geval lijkt PTSS de beste diagnose. De moorden die Lecter pleegt zijn niet willekeurig, en zeker niet impulsief. Psychiater Verkes vertelt dat een patiënt met PTSS zijn trauma elke keer opnieuw beleeft en soms zelf uitvoert. Dat telkens opnieuw uitvoeren heet reënactment. Het trauma van Lecter, het opeten van zijn zusje, is hij na een tijdje gaan implementeren in zijn moorden.
 
Volgens geestelijk vader Thomas Harris is Lecter opgebouwd uit de karakters van verschillende seriemoordenaars en zijn de moorden geïnspireerd op de moorden die Harris tegenkwam als misdaadverslaggever. Het is natuurlijk lastig om een fictief persoon te analyseren, helemaal als die persoon bestaat uit verschillende karakters van verschillende mensen. Maar daarom is het misschien juist zo leuk om te doen.
  
 
Kijk naar de Labyrint-aflevering van 12 april 2011, Zonder Geweten, met daarin een kijkje in het brein van de psychopaat.