Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Vaccinatieartikel ingetrokken
Een wetenschappelijk artikel dat beweerde dat er een relatie is tussen vaccinaties en autisme is teruggetrokken door het tijdschrift dat het plaatste, omdat het frauduleus blijkt.

Het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet heeft op 2 februari een omstreden artikel over vaccinaties teruggetrokken. In het artikel uit 1998 wordt gesuggereerd dat er een relatie bestaat tussen vaccinaties en autisme. Maar geen enkel vervolgonderzoek vond ditzelfde verband. Een paar jaar geleden al deed een deel van de auteurs afstand van hun conclusies. Nu trekt The Lancet zelf het artikel in zijn geheel in.

De terugtrekking volgt op een berisping van de hoofdauteur van het artikel door het Britse tuchtcollege. De arts in kwestie, Andrew Wakefield, wordt ernstige professionele nalatigheid verweten. Door zijn artikel is in verschillende landen vaccinatiepaniek ontstaan. In Groot Brittannië daalde het aantal ouders dat hun kinderen liet inenten fors. Deze angst heeft zich in de laatste jaren uitgebreid van angst voor het in het artikel genoemde BMR-vaccin (tegen Bof, Mazelen en Rode Hond), tot angst voor onder meer het baarmoederhalskanker- en Mexicaanse griep vaccin.

De beschuldiging van ernstige nalatigheid komt niet alleen voort uit het feit dat het gewraakte onderzoek niet blijkt te kloppen, maar ook uit beschuldigingen van belangenverstrengeling. Wakefield heeft tienduizenden euro’s ontvangen van een belangengroep voor ouders die meenden dat hun kind autistisch was geworden door vaccinatie. Waarop de arts dus – hoe toevallig – dit als uitkomst van zijn onderzoek meldde.

Nadine Böke