Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Zika - vlieg op duim

Franse wetenschappers zeggen dat ze een verband hebben gevonden tussen het zikavirus en de spierziekte GBS. Bij deze zeldzame ziekte functioneren de spieren niet of nauwelijks.

Bij het Guillain-Barré Syndroom, zoals de ziekte GBS voluit heet, wordt een deel van de zenuwen aangetast door het immuunsysteem. Meestal gebeurt dit een paar dagen nadat een patiënt besmet is geraakt met een virus, bacterie of parasiet.

De Franse wetenschappers baseren de resultaten van hun onderzoek op een uitbraak van het zikavirus in Frans Polynesië in 2013 en 2014, schrijven ze in The Lancet. Bij vrijwel alle 42 volwassenen die GBS hadden, werd ook het zikavirus geconstateerd. In bijna alle gevallen ontwikkelde de ziekte zich drie maanden na de besmetting.

De leider van het Franse onderzoek verwacht in landen waar nu het zikavirus heerst een aanzienlijke toename van patiënten met GBS.

Bron: NOS.

Van-Mai Cao-Lormeau, 'Guillain-Barré Syndrome outbreak associated with Zika virus infection in French Polynesia: a case-control study', in The Lancet, 29 februari 2016.