Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
fossiel vogel

Een fraai fossiel van een klein vogeltje dat 52 miljoen jaar geleden rondvloog, bevat zo veel details dat zijn precieze plek in de vogelstamboom te bepalen is.

Daniel Ksepka, kenner van vogelfossielen aan North Carolina State University (VS): ‘Ik was verbijsterd toen ik dit fossiel voor het eerst zag, omdat het zo klein is. Kwetsbare kleine dieren maken minder kans om gefossiliseerd te worden omdat ze zo gemakkelijk kapotgaan. Als aaseters ze opeten bijvoorbeeld, of door erosie. Dus het was een mooie verrassing om deze piepkleine toevoeging aan de evolutionaire stamboom van de vogels tegen te komen – zeker ook omdat paleo-ornithologen ontzettend weinig goed bewaarde fossiele veren hebben. Die gaan meestal verloren, en dan heb je alleen een afdruk van het skelet.’

Het schoonmaken en bestuderen van dit kleine vogeltje heeft vele maanden gekost, aldus Ksepka. ‘Het is altijd lastig om steen te verwijderen van die minuscule botjes, en het was bovendien essentieel om de veren niet te beschadigen.’ Uit isotopenmetingen blijkt dat het fossiel zo’n 52 miljoen jaar oud is. Doordat het zo goed bewaard is gebleven, hebben de onderzoekers er veel aan kunnen meten en bekijken. De schedel is bijvoorbeeld 2,5 centimeter lang, de hele vogel ongeveer zo groot als een huismus.

Op basis van alle kenmerken kun je berekenen waar het beestje het beste past in de stamboom. Daaruit blijkt dat het hoogstwaarschijnlijk een voorouder is van de gierzwaluwen en de kolibries, concluderen Ksepka en zijn collega’s in Proceedings of the Royal Society B. Vooral de vleugelbotjes ondersteunen die conclusie.

vogel fossiel