Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
robots

Verdrietig dat je Nederland niet kan aanmoedigen tijdens het EK? Niet getreurd. Deze week vindt er een wereldkampioenschap plaats waar we wél bij zijn. Alleen niet voor mensen, maar voor robots.

Robots die voetballen, het moet niet gekker worden. Toch is de jaarlijks terugkerende RoboCup één van de grootste en belangrijkste evenementen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie ter wereld. Op 30 juni brengen wetenschappers, ingenieurs en technici hun voetbalteams naar Leipzig voor de ultieme uitdaging. Dit keer niet met spelersbussen, maar gewoon in de achterbak.

Klinkt leuk, voetballende robots, maar waarom hebben de techneuten specifiek voor deze sport gekozen? Omdat voetbal een sport is die ontzettend veel verschillende vaardigheden combineert. Wanneer je Ronaldo al dribbelend drie verdedigers ziet passeren, lijkt voetbal misschien een eitje, maar schijn bedriegt. Spelers moeten weten waar de bal en hun teamgenoten zijn en op basis van die gegevens snel tactische beslissingen nemen, terwijl er ook nog een tegenstander rondloopt.

En dan heb je het nog niet eens over het lichamelijke aspect. Hoewel lopen voor ons natuurlijk voelt, blijkt dit proces in robots moeilijk na te bootsen. Het feit dat je tijdens het rennen ook nog de bal moet vinden, je moet berekenen waar je je linkervoet neerzet en uiteindelijk met je andere been de bal keihard de kruising in moet poeieren, maakt het er niet makkelijker op. Geen wonder dus dat de robots een groot deel van de speeltijd liggend op de grond doorbrengen. Net als in echt voetbal eigenlijk.

Verschillende divisies

Niet alle robots gebruiken benen om zich voort te bewegen. Zo verdedigt Tech United Eindhoven de wereldtitel in de Middle Size-divisie. In tegenstelling tot de robots in Soccer Humanoid hebben deze machines geen benen, maar rollen ze over het speelveld met wieltjes. Het zijn de enige robots die spelen met een officiële FIFA bal. De kleinste robots nemen het tegen elkaar op in de Small Size-divisie en spelen met een golfbal. Deze kleine mechanische voetballers zijn als enige niet autonoom, maar worden bestuurd vanuit een centrale computer met behulp een camera van bovenaf.

robocup

Het doel van de RoboCup

De ambities van de RoboCup zijn niet mis. Rond het jaar 2050 moeten voetballende robots zo goed zijn dat ze de menselijke wereldkampioen kunnen verslaan. Om dat voor elkaar te krijgen is alle ontwikkelde software ‘open source’: voor iedereen toegankelijk. De teams delen kennis met elkaar om bij te dragen aan de ontwikkeling van mechanische Messi’s en Ronaldo’s die het over ongeveer 34 jaar op zullen nemen tegen de beste voetballers die de mensheid dan te bieden heeft. Maar eerlijk is eerlijk, als je onderstaande video ziet, lijken we ons nu nog niet echt zorgen te hoeven maken.

Robocup finale 2015

Naast een balletje trappen wordt er tijdens de Robocup ook kennis uitgewisseld binnen onderzoeksterreinen die een groter praktisch nut hebben dan voetbal. Zo voeren robots reddingsacties uit in RoboCup Rescue en worden weer andere robots ingezet om huishoudelijke taken uit te voeren in RoboCup @Home.

Een van de uitdagingen van kunstmatige intelligentie is om robots te ontwikkelen die in staat zijn met onvoorspelbare situaties om te gaan. In een fabriek hoeven robots niet voortdurend in de gaten te houden wat er verandert. Dat moet wel bij een potje voetbal. Dat verloopt per definitie onvoorspelbaar. Als robots dit leren, kunnen ze in de toekomst voor steeds meer doeleinden worden ingezet.