Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Waarom kraaien graaien
Een stel biologen puzzelde uit waarom het voor sommige kraaien zo handig is om gereedschap te gebruiken.

Er zijn maar heel weinig dieren die snappen dat je voorwerpen als gereedschap kunt gebruiken. Wij mensen kunnen het, en sommige apen. En de Nieuw Caledonische kraai ook. Biologen doen al een poosje onderzoek naar deze bijzondere kraaien, die stokjes en zelfs zelfgemaakte haakjes van ijzerdraad gebruiken om voedsel uit moeilijk bereikbare plaatsen te krijgen. En nu hebben ze ontdekt waarom de dieren deze eigenschap hebben ontwikkeld: het levert ze voedseltechnisch gezien voordeel op.

Dat klinkt misschien een beetje als een open deur, maar is toch een publicatie in het blad Science waard. Christian Rutz en zijn collega’s waren namelijk de eersten die uitgebreid onderzoek deden naar de volledige voeding van in het wild levende Nieuw Caledonische kraaien. Door de chemische samenstelling van het bloed en veren van een flink aantal kraaien te analyseren, konden ze afleiden dat dieren die het gebruik van gereedschap goed in de snavel hebben meer houtkeverlarven eten dan mindere handige soortgenoten. En die keverlarven bevatten zo veel waardevolle voedingsstoffen, dat een gemiddelde kraai per dag maar twee of drie ervan hoeft te eten om in z’n volledige energiebehoefte te voorzien. Het loont dus flink als kraai om goed te leren hengelen.

Hieronder zie je een videootje uit het onderzoek, waarbij is gefilmd hoe de kraaien zo’n houtwormlarve uit een holletje kunnen krijgen. Om dit van binnenuit te kunnen filmen, stopten de onderzoekers zelf een larf in een geprepareerd houtblok.

 

Nadine Böke