Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
drankjess

In Groot-Brittannië doen steeds meer mensen mee aan Dry January: na de feestdagen een maand lang geen alcohol drinken. Deelnemers zeggen dat ze meer energie hebben, beter en dieper slapen en gewicht verliezen. Maar is dat ook echt zo? De Kennis van Nu zoekt het uit.  

Samen met leveronderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen zijn we een wetenschappelijk publieksonderzoek gestart. Daarin zoeken we uit wat een maand niet drinken doet met je lichaam. We hebben een groep matige alcoholgebruikers (die af en toe een glaasje bier of wijn drinken) gevraagd een maand lang niet te drinken. Leverartsen Isabelle Munsterman en Eric Tjwa onderzoeken of de levers van de proefpersonen minder vet en stijf zijn na een maand geen alcohol. Psychiater Arnt Schellekens kijkt naar veranderingen in drankzucht, gemoedstoestand en cognitie.

Daarnaast is er een controlegroep van mensen die nooit alcohol drinken. Bij deze proefpersonen voeren de onderzoekers dezelfde tests en metingen uit, zodat ze de twee groepen goed met elkaar kunnen vergelijken. En ook Diederik en Elisabeth drinken een maand lang geen druppel alcohol. In de uitzending krijgen ze te horen wat voor effect dat heeft gehad op hun gezondheid: wat is er veranderd in hun lever, bloedwaarden en psyche?

Uitzending: donderdag 26 januari 2017, 19:20 op NPO 2

Wil je ook het nieuwe jaar ook zonder alcohol beginnen? In deze special vind je tips, tests en alles over alcohol.

Ontdek meer in de special