Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
lege glazen

Heb je na de feestdagen ook wel eens spijt van al die glazen wijn, bier en champagne? In Groot-Brittannië hebben ze daar iets op gevonden: Dry January. Oftewel, de hele maand januari geen alcohol drinken. Miljoenen Britten doen eraan mee. 

Het begint allemaal in 2011, als de Britse Emily Robinson aan het trainen is voor een halve marathon. Om het trainingsschema beter vol te houden besluit ze de hele maand januari de alcohol te laten staan. Dat werkt goed, want ze slaapt beter, wordt slanker en heeft meer energie.

Een jaar later last Robinson opnieuw een alcoholvrije januari in. En om haar ervaringen ook met anderen te delen sluit ze zich aan bij Alcohol Concern, een Britse organisatie die de negatieve gevolgen van alcoholgebruik probeert tegen te gaan. Samen starten ze de campagne voor de allereerste Dry January, waarmee ze anderen proberen te motiveren om ook een maand niet te drinken.

frisdrank

Bijna 1 op de 6 Britten doet mee

Die eerste Dry January, in 2013, is een bescheiden succes. Ruim 4000 mensen laten dat jaar een maand lang de alcohol staan. In de jaren daarop groeit het aantal deelnemers snel. In 2014 doen er 17.000 mensen aan mee en in 2015 zijn dat er al 50.000. En de groei zet door: in januari 2016 probeert maar liefst 16% van alle volwassen Britten een maand lang van de alcohol af te blijven, al dan niet met succes. Bijna 1 op de 6, dus. En ook in Nederland begint het fenomeen aan terrein te winnen.

Veel mensen die meedoen aan Dry January zijn enthousiast. Ze laten weten dat ze beter slapen, energieker zijn, gewicht verliezen én een hoop geld besparen. Maar er zijn ook kritische geluiden: heeft één maand zonder alcohol wel echt effect op je gezondheid? En gaan mensen na afloop van zo'n alcoholvrije maand niet juist extra veel drinken?

Publieksonderzoek De Kennis van Nu

Om uit te zoeken wat een maand zonder drank nou echt doet met je lichaam, is De Kennis van Nu samen met leverartsen van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen een wetenschappelijk publieksonderzoek gestart. Bewoners van een straat in Nijmegen én onze eigen presentatoren Diederik en Elisabeth dronken een maand lang niet. De resultaten van het onderzoek zie je op donderdag 26 januari in De Kennis van Nu.

Ga zelf ook de uitdaging aan en drink de hele maand januari geen alcohol! Op onze website en Facebookpagina verschijnen in januari elke dag tips, artikelen en video's die je door de maand heen helpen en die je wijzer maken over alcohol.

Doe mee: een maand zonder alcohol!

De Kennis van Nu drinkt een maand geen alcohol in naam van de wetenschap. Ben jij ook benieuwd wat dit met je doet? Doe met ons mee!

Ontdek meer in de special