Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Hersenen

Jaarlijks krijgen zeker 47.000 mensen een beroerte. De gevolgen daarvan zijn enorm. Beroertes zijn de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde bij mannen in Nederland. Ze zijn tevens de belangrijkste veroorzaker van invaliditeit. 

'Beroerte' is een verzamelnaam voor drie gebeurtenissen in de hersenen: TIA, herseninfarct en hersenbloeding. Een beroerte wordt ook wel CVA genoemd, dat staat voor Cerebro Vasculair Accident. Dit betekent letterlijk 'een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen'. Wat is het verschil tussen deze drie 'ongelukken'? 

TIA

TIA staat voor (Transient Ischemic Attack). Hierbij wordt een bloedvat in de hersenen gedurende korte tijd afgesloten. Hierdoor krijgt een deel van de hersenen tijdelijk geen zuurstof, waardoor iemand tijdelijke uitvalverschijnselen krijgt. Deze verschijnselen duren meestal niet langer dan een halfuur. Bij een TIA moet direct een arts worden gewaarschuwd, omdat het een voorbode kan zijn van een herseninfarct.

Herseninfarct

Een herseninfarct is een langdurige afsluiting van een bloedvat in de hersenen, meestal door een bloedprop. Hierdoor krijgt het deel van de hersenen achter deze prop een tijd lang geen zuurstof meer, waardoor uitvalsverschijnselen optreden. Tachtig procent van de beroertes betreft een herseninfarct.

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding zit er een scheurtje in een bloedvat. Hierdoor loopt het bloed het omringende hersenweefsel in, waardoor het hersenweefsel beschadigd kan raken. Bij twintig procent van de beroertes gaat het om een hersenbloeding.

 

Bron: Hartstichting

Ontdek meer in de special