Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Besturen met je voet

Een nieuwe technologie voor staande werkplekken laat je door voetbewegingen communiceren met de computer en pakt tegelijkertijd cyberslacken aan. Het concept werd bedacht door onderzoekers aan de Universiteit van Waterloo.

De techniek, genaamd Tap-Kick-Click, laat gebruikers van een staande werkplek een deel van hun computer besturen door middel van voetbewegingen. De onderzoekers willen het werken achter de computer net wat leuker maken en tegelijkertijd cyberslacken, het persoonlijk gebruik van internet tijdens werktijd, te verminderen.

Het idee achter Tap-Kick-Click is dat je tijdens het werk je lichamelijke activiteit vergroot door handelingen als trappen, tikjes, sprongen en bepaalde houdingen. Een camera onder het bureau in combinatie met speciale schoenen, uitgerust met twee druk sensoren, geven deze handelingen door aan het systeem.

Ook pakken de onderzoekers met de nieuwe technologie het cyberslacken aan. Het nieuwe systeem geeft je namelijk alleen toegang tot bepaalde afleidende sites als Facebook mits je in een inspannende positie staat. Wanneer je weer rechtop staat, gaat de content weer op slot.

“Staande werkplekken worden al langer gebruikt om gezonder en productiever te werken. Ons hoofddoel is lichamelijke activiteit vergroten door middel van voetcommando’s, maar het is de anti-cyberslacking houding wat ons idee echt uniek maakt”, zei professor en hoofdontwikkelaar Vogel. Sommige mensen installeren nu al software die sites als Facebook blokkeren wanneer ze efficiënt willen werken. “Onze techniek laat je die sites wel gebruiken, maar zorgt ervoor dat het moeite kost. Een natuurlijke prikkel om het kort te houden”.

Tap-Kick-Click: Foot Interaction for a Standing Desk

William Saunders, Daniel Vogel. 2016. Tap-Kick-Click: Foot Interaction for a Standing Desk. Proceedings of Designing Interactive Systems 2016 (DIS). ACM.