Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Yannick van de Bezopen! vrienden

"Een AA'tje in de morgen trek ik wel goed" bal

De beste manier om een kater te voorkomen is natuurlijk gewoon geen alcohol drinken. Maar, als je dan toch gedronken hebt, heeft Yannick dan een punt met zijn sportdrankje? 

 

Drink sportdrank

Jazeker, een sportdrankje zoals AA bevat veel stoffen die je door je avondje drinken hebt verloren: water, suikers en elektrolyten. Het is bij iedereen bekend dat alcohol een vochtonttrekkende werking heeft. Water gaat de uitdroging natuurlijk tegen. Maar door de uitdroging plas je tegelijkertijd ook meer zouten (elektrolyten) uit. Sportdrank bevat veel elektrolyten, waarmee je je zoutspiegel weer op pijl kunt brengen.

Meer suiker

Verder is een sterk effect van alcohol dat je suikerconcentratie in je bloed erg daalt. Alcohol heeft het effect dat meer suiker in je lichaam wordt afgebroken. Daar komt nog bij dat je lever, doordat deze druk is met het afbreken van alcohol, geen suiker meer in je lichaam opslaat. Je verliest dus erg veel suiker na het drinken van alcohol. Als je dit ook nog eens combineert met een koolhydraatrijke maaltijd tijdens je stapavond, wordt dit effect nog eens extra versterkt. Zoete alcoholische dranken verergeren dus ook je kater.  Zorg er dus voor dat je voordat je gaat slapen en het moment dat je wakker wordt je suiker- en zoutbalans weer dus op orde brengt.

Waarom krijg je hoofdpijn na een avond zuipen?

Doordat je veel vocht verliest, krimpen je organen, inclusief je brein. Door het krimpen trekken je hersenen aan de membranen waarmee je hersenen aan je schedel vastzitten. Dit veroorzaakt je kloppende hoofdpijn na een zuipfestijn.

Geen donkere dranken

Naast zoete drankjes zijn er ook andere dranken die je maar beter niet kan drinken als je je kater binnen de perken wil houden. Van sommige dranken krijg je meer last van een kater omdat deze zogenaamde "congeners" bevatten. Dit zijn giftige bijproducten uit de productie van sommige alcoholische dranken. Dranken met veel van deze stoffen zijn vaak ‘donkere’ dranken: rode wijn, whisky, cognac en tequila. Wil je geen kater? Drink dan meer sportdrank en minder tequila..

Alcohol bestrijdt de kater

Een veelgehoorde anti-kater remedie is het nemen van alcohol de volgende dag. Klinkt gek, maar eigenlijk werkt dit wel. Een lage dosis alcohol in de morgen gaat de werking van sommige kater-verergende congeners tegen. Een Bloody Mary na je stapavond kan dus je ochtend wel verlichten, maar dit betekent niet dat je daarmee nooit meer last zult hebben van een kater. Wil je je katers uitbannen? Drink dan gewoon wat minder alcohol.

Meer wetenschap?

Meer weten over de biologische effecten van een kater? Lees dan bijvoorbeeld dit wetenschappelijke artikel