Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
tand wortel

Het blijft een lastig dilemma: verstandskiezen trekken of niet. Het maken van een röntgenfoto op het achttiende levensjaar kan tandartsen helpen een betere beslissing te nemen, ontdekten Nijmeegse onderzoekers.

Sommige tandartsen verwijderen verstandskiezen preventief om mogelijke problemen te voorkomen. Anderen laten gezonde kiezen liever zitten om geen onnodige schade aan te richten. Hossein Ghaeminia van het Radboudumc onderzocht wanneer het beter is om gezonde verstandskiezen te behouden.

Zijn conclusie: met een röntgenfoto op het achttiende levensjaar kun je vaststellen of de zenuw en de wortels van de verstandskies overlappen. Op basis van die kennis kunnen tandartsen een betere beslissing nemen. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld beter om alleen de kroon van de kies weg te halen, en de wortels te laten zitten.

Driedimensionale röntgenfoto

Als er een kans is dat de zenuw tijdens het trekken geraakt wordt door de wortels, is het beste om de verstandskies te laten zitten. Dit risico op zenuwschade kan beter beoordeeld worden op een driedimensionale röntgenfoto dan op de traditionele tweedimensionale foto, bleek uit het onderzoek van Ghaeminia en zijn collega’s.

Moet de een risicovolle kies toch eruit, dan is het beter om alleen de kroon van de kies eraf te halen en de wortels te laten zitten. Ghaeminia: “De kans dat de wortels gaan ontsteken is ongeveer 10 procent. Maar in dat geval bewegen de wortels vaak van de zenuw af, dus dan haalt de tandarts ze er makkelijker zonder schade uit.

Later verwijderen is risicovoller

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom de juiste beslissing tot dusver niet altijd voor de hand lag: zowel bij het erin laten zitten als het eruit halen kunnen complicaties optreden. Ghaeminia: “Als je de kiezen laat zitten kan er viezigheid onder het tandvlees komen. Dat kan gaan ontsteken. Ook kan de buurkies beschadigen door het doorbreken van de verstandskies. Bovendien is het risico op complicaties groter als de kies op oudere leeftijd wordt verwijderd.”

Lastig zoenen

Als je de kiezen eruit haalt ontstaan er bijna altijd pijnklachten en een zwelling, maar dit neemt meestal na twee dagen af. “Toch ontstaat er bij 10 tot 15 procent van de mensen een infectie’, aldus Gheaminia. "Dit is dus best een groot aantal. Daarnaast kan de zenuw die door de kaak heen loopt beschadigen doordat de wortels van de kies erop drukken. Dan heb je geen gevoel meer in de helft van je lip en kin. Hierdoor kan je speeksel lekken en het maakt zoenen ook erg lastig. Dit kan wel genezen, maar als het binnen zes maanden niet herstelt, is het blijvend.”