Probleem met afslankpillen

Wel plaatst Laher een kritische kanttekening bij hoe ver de wetenschap op dit moment is: ‘Mensen ervaren op veel manieren voordelen door te bewegen. De cognitieve functies verbeteren en het is ook goed voor je hart en bloedvaten.’ Volgens hem is het daarom onrealistisch om te verwachten dat bewegingspillen of afslankpillen al diezelfde voordelen kunnen bieden. Althans, niet op korte termijn. Wel zijn er pillen die verschillende effecten van bewegen kunnen kopiëren. Het team van wetenschappers stelt daarom dat het wellicht beter is om pillen te ontwikkelen die in combinatie ingenomen kunnen worden.

Toch zijn nog veel aspecten van de afslankpillen, die tot nu toe ontwikkeld zijn, onbekend. Zo weet de wetenschap nog niet welke bijeffecten op kunnen treden en wat nou de ideale dosis is. Ook kunnen mensen mogelijk misbruik maken van bewegingspillen, zo werd één van de pillen die in dit onderzoek naar voren komen in 2013 al gebruikt als doping door wielrenners.

Volgens het team van de Canadese wetenschappers staan bewegings- en afvalpillen nog in de kinderschoenen. Sterker nog, de onderzoekers weten nog niets over de effecten op de lange termijn van bewegingspillen. Daarbij is het maar de vraag in hoeverre het gezond is dat mensen, letterlijk, zitten te wachten op een afslankpil. Kunnen we niet gewoon weer eens wat vaker naar buiten gaan om te sporten?

Li, S. & Laher, I. (2015). ‘Exercise Pills: At the Starting Line’, in: Trends in Pharmacological Sciences.