Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
bloem zonne-energie zonnepanelen beeld

Dat we in theorie genoeg duurzame energie zouden kunnen opwekken om geen fossiele brandstoffen meer nodig te hebben is al langer bekend. De echte uitdaging is hoe we zonnetechnologieën opnemen in het design van ons dagelijks leven. Gelukkig is Nederland sterk op zowel het gebied van design als dat van zonnetechnologie. Op welke manieren brengen we deze twee nu bij elkaar? En wat kunnen we verwachten in de toekomst?

Met zonne-energie op weg

De solar-road is een weg die wordt bekleed met rijen zonnepanelen. De energie die wordt opgewekt kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor wegverlichting, verkeersinstallaties en elektrisch rijden. Het wegdek zou een ideale manier kunnen zijn om energie te genereren voor elektrische auto's. In Nederland ligt 140.000 kilometer aan weg. Als we op dertig procent hiervan zonnepanelen zouden aanleggen, zouden we genoeg energie kunnen opwekken om alle acht miljoen Nederlandse auto's elektrisch te laten rijden!

Het is niet zo gek om zo te denken over het gebruik van zonne-energie in het Nederlandse wegdek, aangezien ons land hiermee begonnen is. In Krommenie ligt het eerste met zonnepanelen beklede wegdek ter wereld. Sindsdien heeft Frankrijk een solar-autoweg van ongeveer een kilometer aangelegd (niet de beroemde Route du Soleil). 

In Eindhoven ligt het van Gogh-pad, gebaseerd op The Starry Night van van Vincent van Gogh, waarbij dit idee op een kunstzinnige manier is uitgevoerd. Het pad is bezaaid met duizenden kleine zonnepaneeltjes die het ’s avonds verlichten met de energie die ze overdag hebben opgenomen. 

sterren van gogh duurzaamheid zonne-energie

Zonneverf op je zonnemuur

In de bouw wordt ernaar gestreefd zonnecellen aantrekkelijker te maken voor veelvoudig gebruik. Het onderzoekscentrum SEAC werkt er hard aan om ze in de bouw te brengen. Materialen die zonnecellen bevatten moeten in allerlei kleuren en vormen kunnen worden geproduceerd. Op deze manier worden de ze deel van het design. Door zonnecellen bijna onzichtbaar te maken, kunnen we ze naadloos toevoegen aan ons dagelijks leven. 

Een soortgelijke technologie die in de toekomst veel zou kunnen worden toegepast is zonneverf. Het idee van zonneverf is precies wat je zou verwachten: je smeert de verf op een oppervlak dat veel zon vangt en genereert zo energie. In de verf zitten miljarden lichtgevoelige stukjes die het zonlicht opvangen. Hoewel je waarschijnlijk eerst een elektricien nodig zult hebben om de stroom daadwerkelijk te kunnen aansluiten, is het makkelijker en goedkoper dan gewone zonnepanelen. Helaas kan de zonneverf nu nog niet genoeg energie opwekken om echt toepasbaar te zijn. Dit duurt nog enkele jaren, al verwacht multimiljardair Bill Gates veel van het product. 

(Mode)bewust

Misschien kunnen we op een dag wel ons huis verwarmen door de was buiten te hangen. Nederlandse mode-ontwerpster Pauline van Dongen heeft in elk geval een hele haute couture collectie ontworpen waarvan de kleding zonne-energie opwekt. Met één shirt kun je genoeg energie opwekken om na een paar uur je telefoon te kunnen opladen. Voor wie dit wat heftig vindt maar toch mee wil doen aan deze zonnige trend, zijn er ook rugzakken en horloges verkrijgbaar.

rugzak zonnepanelen zonne-energie duurzaam

En in het klein

Al vrij bekend is het gebruik van via zonne-energie oplaadbare accu’s. Een dergelijke accu kun je meenemen op bijvoorbeeld een wandeltocht in de bergen. Hierbij maak je hem vast op een plek die veel zon opvangt, zoals bovenop je rugzak, en als hij genoeg heeft opgevangen kun je hem gebruiken om je telefoon op te laden. Als je niet zo’n wandelaar bent, kun je ook een model krijgen dat je thuis tegen het raam kan plakken.

oplader zonne-energie batterij zonnepaneel

Solarsnufjes

Op het gebied van zonne-energie is er dus al van alles mogelijk. Er zijn ook een paar technieken die nog niet rijp zijn voor de markt maar wel potentie hebben. Mogelijk staan we aan de vooravond van een tijdperk vol (z)ongelofelijke solarsnufjes. 

Ontdek meer in de special