Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
blad boom

Amerikaanse wetenschappers hebben software ontwikkeld waardoor je met behulp van de camera op je iPhone heel eenvoudig bomen kunt identificeren.

Heb je altijd al willen weten welke boom het nou is die in je achtertuin staat? Maar heb je nooit de moeite genomen om door de ingewikkelde determinatie-tabellen van een plantengids heen te komen? Het kan nu makkelijker: maak een foto van een los blad met je iPhone, en de applicatie Leafsnap vertelt precies van welke boom het blad afkomstig is. En geeft als bonus een verzameling leuke weetjes over de boom in kwestie.

Leafsnap is ontwikkeld door wetenschappers van de Columbia University, University of Maryland het Smithsonian Institute. Het is de allereerste app die met behulp van visuele technieken plantensoorten kan identificeren. En dat is technisch gezien best een hoogstandje. Aan de basis van de bladherkenning liggen namelijk ingewikkelde wiskundige modellen, die ook gebruikt worden voor onder meer gezichtherkennings-software.

De app is niet alleen een leuk speeltje voor consumenten. Het helpt de wetenschap ook: voor elke boom die wordt geïdentificeerd, gaat er een seintje naar een centrale database, met informatie over onder andere de locatie van de boom. Het team achter de app hoopt zo meer inzicht te krijgen in de bomenpopulatie in het noordoosten van de Verenigde Staten.

Dat is meteen ook het addertje onder het gras: de applicatie herkent alleen bomen die voorkomen in dat specifieke deel van de VS. Het is dus niet te zeggen dat hij een boom in uw achtertuin hier in Nederland ook op de juiste manier zal identificeren. Op de website van de app is een lijst met alle boomsoorten te vinden die de het programma nu kent. Verder is de applicatie volledig in het Engels. U zult de Nederlandse naam van een boom dus alsnog op een andere manier moeten achterhalen. Maar ach, Leafsnap is gratis; dus uitproberen kan geen enkel kwaad. Het is de bedoeling dat de software later dit jaar ook beschikbaar komt voor de iPad en voor Android.