Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu op zoek naar de criminele waarheid

Er gaat veel mis in politieverhoren, met valse schuldbekentenissen tot gevolg. Technisch sporenonderzoek vermindert de afhankelijkheid van onbetrouwbare verhoren, maar is kostbaar en tijdrovend.

Diederik Jekel is betrokken bij een moordzaak en heeft de schijn tegen. Zijn lot ligt in handen van de onderzoekers van het Nederland Forensisch Instituut.

Bij het NFI gebruiken ze nog nooit vertoonde technieken om daders van misdrijven te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld nieuwe methoden van vingersporenonderzoek, waarbij de onderzoekers aan een klein, gedeeltelijk vingerspoor, grote conclusies kunnen verbinden.

De onterechte veroordeling van volkomen onschuldige verdachten zoals in de Schiedammer Parkmoord, de zaak Lucia de Berk, of de zaak Ina Post, hebben Nederland geschokt.
Meer dan een kwart van de onterechte veroordelingen komen door een valse schuldbekentenis.

Het blijkt helemaal niet lastig te zijn om mensen een bekentenis te laten doen van een misdrijf waaraan ze helemaal geen schuld hebben. Dit blijkt uit allerhande psychologische experimenten. Vooral niet als in een politieverhoor de verdachte onder druk wordt gezet met valse bewijslast. Hoewel de politie dit niet mag doen, stuit De Kennis van Nu op een recente zaak waarin precies dat is gebeurd.

In de uitzending laten wetenschappers van het Nederlands Forensisch Instituut zien wat er is veranderd aan hun werkwijze om gerechtelijke dwalingen te voorkomen. Diederik Jekel is betrokken bij een moordzaak en dreigt achter tralies te belanden; het is aan de wetenschappers van het NFI om met hun nieuwe technieken te achterhalen wat er gebeurd is.