Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu TV | 29 april 2015

Een lentewandeling door het bos is niet zonder gevaar, want het stikt er van de teken. Jaarlijks krijgen ruim 1,5 miljoen mensen een tekenbeet, waardoor ze de ziekte van Lyme kunnen oplopen. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je de ziekte van Lyme onder de leden hebt?

Diederik geeft 5 tips!

De Kennis van Nu constateert dat bloedtesten die de ziekte van Lyme moeten aantonen niet optimaal presteren en onderling verschillen. Bovendien zijn het er nogal wat. Van de standaard bloedtest zijn er elf verschillende versies in omloop, en die kunnen ieder een andere testuitslag geven. Daarbij zijn er nog talrijke alternatieve testen op de markt. Vooral in het beginstadium van de ziekte lijkt geen van de testen er goed in te slagen de ziekte op te sporen: sommige testen missen meer dan de helft van de ziektegevallen.

De typerende rode kring die op je lichaam kan verschijnen bij een infectie ontstaat niet in alle ziektegevallen, of wordt niet opgemerkt. Bij een verdenking op de ziekte van Lyme is een bloedtest dan vaak bepalend of een patiënt behandeld wordt of niet. Blijft behandeling uit, dan kan de ziekte ernstige vormen aannemen. Hoe gaan patiënt, wetenschap en dokter om met dit ingewikkelde probleem?