Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu | 24 juni 2015 | 22:00 | Radio 5

'Zin in seks is te zien in het brein.' 'Hersenonderzoek bewijst het verschil tussen mannen en vrouwen.' 'Je pincode is af te lezen uit een hersenscan.' Hebben de krantenkoppen gelijk?

Onlangs schreven drie hersenwetenschappers: Meike Grol, Nienke van Atteveldt en Sandra van Aalderen het boek “Kijken in het brein”. Daarin nemen ze de belangrijkste mythen over hersenonderzoek onder de loep  en wijzen tegelijkertijd ook op de mogelijkheden die het onderzoeksveld biedt. Meike Grol en Nienke van Atteveldt zitten in onze studio.

Actua: 'Hypnose'-rechtszaak in België verhit de gemoederen

Vorige week velde een rechter in België een erg opmerkelijk vonnis. Een man werd schuldig bevonden aan verkrachting en foltering onder erg vreemde omstandigheden.

Ten eerste verklaarde de gerechtspsychiater dat het slachtoffer zich van de feiten zelf niets meer kon herinneren, doordat ze deze traumatische gebeurtenis verdrongen had.

Ten tweede werd de man schuldig bevonden, nadat het slachtoffer de man onder hypnose als dader had aangeduid. Let wel, er waren nog andere elementen waar de rechter zich op baseerde, maar het feit dat de rechter de hypnose als geldig argument gebruikte is erg opmerkelijk.

Kunnen deze twee dingen wetenschappelijk bekeken? En kan dit voorval ook in Nederlandse rechtbanken gebeuren? We vragen het aan rechtspsycholoog Harald Merckelbach (Universiteit Maastricht).

Actua: Leerlingen onbewust van gevaren overstromingen

Terwijl we overal in de wereld een grote reputatie hebben als dijkenbouwers, zijn Nederlandse middelbare scholieren zich onvoldoende bewust van de risico’s van een overstroming in Nederland. Dat stelt Adwin Bosschaart, docent onderzoeker voor het schoolvak aardrijkskunde aan de Hogeschool van Amsterdam.

Let wel, de fout ligt volgens Bosschaart niet bij de scholieren. Het zou het schoolsysteem zelf zijn dat niet genoeg aandacht besteedt aan wat gebeurt wanneer er een dijk doorbreekt. Volgende week promoveert Bosschaert aan de VU.

Actua: Al honderd jaar te veel inteelt bij hommels

Naturalis is bezig met onderzoek naar de genetische variatie van hommels. Dat doet het instituut door de hommels van nu te vergelijken met hommels uit haar collecties. En verrassend: Veel bedreigde hommelsoorten van tegenwoordig hebben een lage genetische variatie. En honderd jaar geleden was dat niet anders.

Hoe komt dit, en is het nog wel nodig dat we de beestjes dan in stand proberen te houden? We spreken met Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur en onderzoeker bij Naturalis.

En verder...

is Arnout Jaspers de wetenschapsjournalist van dienst. Van hem komen we te weten of je nu echt een half jaar langer blijft leven als je veel zou fietsen. Ook legt Jaspers uit waarom ouders van kinderen uit Amsterdamse middelbare scholen na de selectie niet van school kunnen ruilen, en dat de reden hiervoor niet louter bureaucratisch is.

Presentatie: Jeroen Dirks.