Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Labyrint Radio | Zondag 16 sep, 20:00, Radio 1

We hebben deltawerken en stevige dijken die ons beschermen tegen overstromingen. Maar zijn we wel verzekerd van droge voeten? Ook een korte biografie van de buitengewone Johanna Westerdijk, botanicus en eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. En: Gerard Jeu ontdekte dat het meer regent in droge gebieden. Moeten onze klimaatmodellen op de schop?

Download hier de uitzending (rechts klikken en 'opslaan als').

De mythe van droge voeten
Tegenwoordig zijn we niet meer zo bang voor een nieuwe waterramp. De overheid en wetenschappers hebben de strijd tegen het water gewonnen, zo menen we. Toch neemt het risicobewustzijn bij de overheid toe. Staat de achteloosheid van de burger de nodige gedragsverandering in de weg? Trudes Heems en Baukje Kothuis deden onderzoek naar de belevingskloof die over dit onderwerp bestaat.

Daaaag Voyager 1
Niet, wel, of toch niet. De vraag of ruimteverkenner Voyager 1 ons zonnestelsel verlaten heeft, houdt wetenschappers al jaren bezig. Volgens het laatste bericht bevindt het ding zich in een grensgebied en kan het toch echt niet meer lang duren. Maar wat is eigenlijk ‘in' en ‘uit'? En hoe ziet dat grensgebied eruit? Sterrenkundige en sonde-kenner John Heise van SRON legt uit.

Johanna Westerdijk
Een bulderende lach, liefde voor partijtjes, drank en dans, een afkeer van handwerkjes, gastvrij én Nederlands eerste vrouwelijke hoogleraar. Johanna Westerdijk (1883-1961) was buitengewoon, in veel opzichten. Volgende week verschijnt de eerste biografie over Westerdijk. Auteur Patricia Faasse is te gast in de studio.

Droge grond doet regenen
Aardwetenschapper Richard de Jeu ontdekte tot zijn verbazing dat het vaker regent in droge gebieden dan in gebieden met een vochtige bodem. En dat terwijl alle klimaatmodellen van precies het omgekeerde uitgaan, namelijk dat droge gebieden steeds droger zullen worden en natte steeds natter.

Post
De twaalfjarige Niek Lieon wil graag weten wat er met je gebeurt als je in een zwart gat valt. Astronoom Simon Portegies Zwart geeft antwoord.