Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Zondag 9 juni | 20:00-21:00 | Labyrint, Radio 1

In deze uitzending van Labyrint Radio vertelt Corina Brussaard over gigantische virussen in oceanen; gaan we in gesprek met Bart Thomma over een schimmel die zijn DNA op wonderlijke wijze door elkaar husselt; praten we met Jan van Gils over kanoeten en hebben we het met Nienke Van der Marel over planetenvorming.

Download hier de gehele uitzending.

Gigantische zeevirussen
Niet alleen wij mensen hebben regelmatig last van een virus. Ook in de oceanen krioelt het ervan. Ze brengen er niet alleen ziektes en narigheid maar hebben ook hun goede kanten, betoogde marien ecologe Corina Brussaard, hoogleraar virale ecologie aan de universiteit van Amsterdam, afgelopen vrijdag in haar oratie.

Kanoeten overleven giftig voedsel
De kanoet, de trekvogel die in de lente en de herfst op onze wadden leeft, blijkt voor zijn overleven afhankelijk te zijn van voedsel dat eigenlijk giftig voor hem is. Aan de telefoon Jan van Gils, marine ecoloog bij het Nederlandse Instituut voor onderzoek naar zee.

Wonderlijke schimmel
Evolutie en seks zijn onlosmakelijk verbonden. Zonder seksuele voortplanting geen flexibel organisme dat zich kan aanpassen aan een nieuwe omgeving. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit ontdekten een schimmel die lak heeft aan die conventie. De schimmel plant zichzelf voort door te klonen, maar husselt bij zijn celdeling zijn DNA drastisch door elkaar en pikt ondertussen ook DNA van zijn gastheer op dat hij verknoopt in zijn eigen genoom. We spreken met Bart Thomma, hoogleraar Fytopathologie bij de Wageningen Universiteit.

Post: Hoe kan een vliegtuig ondersteboven vliegen?
Denzel Washington laat ons in de film 'Flight' meeslepen door een vliegtuig op zijn kop te laten vliegen en voorkomt hiermee een rampzalige crash. Maar hoe kan een vliegtuig eigenlijk op zijn kop vliegen? Deze vraag kregen wij binnen van Leo Nederweert. In de uitzending wordt hij beantwoord door Mark Voskuijl, coördinator van de master track Flight Mechanics aan de TU Delft.

Heeft u nou ook een vraag waar u al tijden over loopt te tobben? Neemt u dan contact met ons op. U mag alles aan ons vragen via labyrintradio@vpro.nl

Planetenvorming
De Aarde, Jupiter, Mars. Allemaal zijn ze gemaakt uit samenklonterende stofdeeltjes. Maar hoe stof tot een planeet wordt, dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Nederlandse sterrenkundigen hebben nu een deel van deze puzzel opgelost. Sterrendeskundige Nienke Van der Marel, een van de onderzoekers, vertelt hierover.