Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Noorderlicht van 12-12-2000

Schizofrenen roken veel meer dan welke bevolkingsgroep dan ook - en ook veel meer dan andere psychiatrische patienten. Nu blijkt dat roken voor de schizofreen een vorm van zelfmedicatie is: het kalmeert en helpt focussen.

Schizofrenen zijn over het algemeen stevige rokers. Lange tijd werd gedacht dat dit komt omdat ze labiel zijn, of gebrek aan wilskracht hebben. Maar tot verbijstering van de wetenschap blijkt dat roken voor de schizofreen een vorm van zelfmedicatie is: het kalmeert en helpt focussen. Noorderlicht bekijkt de opties met Dr. Freedman, als psychiater en neurofarmacoloog verbonden aan Colorado University en één van de eersten die het effect van nicotine op schizofrenen constateerde, en met Dr. DeBethizy, president-directeur van Targacept.

Roken veroorzaakt kanker. Roken brengt de gezondheid ernstige schade toe. Roken veroorzaakt hart- en vaatziekten. Het zijn de bekende waarschuwingen op pakjes sigaretten en tabak.

Maar het is niet eenvoudig om van het roken af te komen. Hardnekkige rokers laten zich door de doemscenario's op de verpakking van hun favoriete rookwaar nauwelijks van hun kwalijke gewoonte afbrengen. De boosdoener is nicotine, een stofje met een sterk verslavende werking.

De berichten dat juist nicotine wel eens een heilzaam effect zou kunnen hebben bij een groot aantal ziektebeelden, roepen in eerste instantie dan ook achterdocht op. Wat is hier aan de hand? Is hier sprake van een nieuw offensief van de tabaksindustrie die, gemangeld tussen reclamebeperkingen op last van de overheid en de steeds groter wordende schadeclaims van ernstig zieke tabaksjunks, op zoek is gegaan naar een nieuwe afzetmarkt?

Heilzaam effect van nicotine wordt geclaimd bij ondermeer de ziekte van Alzheimer, Parkinson, schizofrenie, de ziekte van Gilles de la Tourette en zelfs ADHD.

In Noorderlicht een verkenning: aan het woord komen dr DeBethizy, president directeur van Targacept - een farmaceutisch bedrijf dat tot voor kort onderdeel was van Reynolds Tobacco - en de neurofarmacoloog Robert Freedman (Colorado University). Freedman onderzocht als een van de eersten het effect van nicotine bij schizofrene patienten, en ontdekte dat deze zeer zware rokers (80 % van deze patienten rookt!) het roken feitelijk als een vorm van zelfmedicatie gebruiken: een van de receptoren in het brein die een cruciale rol lijkt te spelen bij het uitfilteren van informatie - de alfa-7 receptor - functioneert niet goed, bij schizofrene patienten, en nicotine lijkt dat defect te repareren.