Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Met een model van een ziek mensenhart gemaakt van echte hartcellen zouden wetenschappers makkelijk medicijnen kunnen testen. In de studio vertelt hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery over haar onderzoek naar de vorming van menselijke hartcellen. Verder vragen we ons af hoe het kan dat enkele onderzoekers beweren het DNA van Big Foot ontrafeld te hebben en praten we met sterrenkundige John Heise over waar de meteoriet die enkele weken geleden insloeg in Rusland vandaan komt. Ook spreken we met rechtspsycholoog Robert Horselenberg over de vraag waarom iemand die onschuldig zegt te zijn, toch een bekentenis aflegt?

Download hier de uitzending (rechts klikken en opslaan 'als').

Hartkwaal in petrischaal
Een hartkwaal in een petrischaal is makkelijker te genezen dan een patiënt met een hartaandoening. Daarom zouden ontwikkelingsbiologen van het Leids Universitair Medisch Centrum graag een model willen maken van een ziek mensenhart, gemaakt van echte hartcellen. Zo’n testhart zou heel erg goed van pas komen bij bijvoorbeeld medicijnonderzoek.  In de studio hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery. Zij krijgt van de European Research Council  2,5 miljoen euro voor haar onderzoek naar de vorming van menselijke hartcellen.

DNA van Bigfoot ontrafeld
Van de ene na de andere soort wordt het DNA in kaart gebracht. Een stel wetenschappers beweert nu het DNA van BIG FOOT ontrafeld te hebben. We spraken hierover met John de Vos, gepensioneerd Paleontoloog.

Valse bekentenis
Afgelopen december hoorden drie mannen en drie vrouwen uit Breda dat de rechtzaak tegen hen over moet. De zes worden verdacht van moord. Twee verdachten zouden valse bekentenissen hebben afgelegd. Waarom legt iemand die onschuldig zegt te zijn, toch een bekentenis af? Rechtspsycholoog Robert Horselenberg van de Universiteit Maastricht deed onderzoek naar deze vraag.

Wetenschap in 1 minuut
Wetenschapshistoricus Floris Cohen over een belangrijk moment in zijn carrière.

 

 

 

Russische meteoriet
Ruim twee weken geleden werd de Russische stad Tsjeljabinsk opgeschrikt door de inslag van een meteoriet. Wetenschappers hebben nu ontdekt waar het enorme brokstuk vandaan kwam. We praten hierover met John Heise, sterrenkundige bij SRON, het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek.

Helpen planetoiden spotten? Check het Citizen science project!