Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Het afgeleide brein

Ons brein wordt dagelijks overladen met appjes, mailtjes en facebookberichten, informatie waar we ook op moeten reageren. Wat doet dit met ons? De Kennis van Nu neemt een kijkje in het constant geprikkelde en afgeleide brein. Kijk de aflevering online terug.

Digital natives
Presentator Diederik Jekel is zelf van de generatie die superhandig is met mobieltjes en computers, de zogenaamde digital natives. Multitasken is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Veel kinderen zitten tijdens het maken van huiswerk ook op sociale media. Ouders maken zich vaak zorgen wat al die afleiding met hen doet.

Slecht in multitasken
Diederik gaat langs bij hoogleraar Niels Taatgen, die onderzoekt wat er in het brein gebeurt als we multitasken. Hij laat zien dat we daar slecht in zijn: als we tegelijkertijd twee taken moeten doen waarbij we informatie moeten verwerken, raken de hersenen overbelast.

Mindere resultaten door social media
Psycholoog Paul Kirschner zag in zijn onderzoek dat studenten die tijdens het studeren vaak op facebook zitten duidelijk slechtere studieresultaten hadden. Hij denkt niet dat er digital natives bestaan. Het feit dat mensen handig zijn met moderne technologie, wil nog niet zeggen dat ze daar ook effectief mee kunnen omgaan.

Het supergefocusede brein
Hoogleraar Cognitieve Neuropsychiatrie Roshan Cools denkt dat onze hersenen zich in de toekomst gaan aanpassen aan de overdaad aan prikkels: ze zullen beter in staat zijn om ongewenste prikkels weg te drukken. Met andere woorden: we zullen een supergefocused brein ontwikkelen. Dat brein zal echter veel minder open staan voor nieuwe informatie en minder flexibel en creatief worden.

Dat we kunnen multitasken is een illusie. Als we twee dingen tegelijk willen doen, doen we ze allebei maar half. En als we niet uitkijken, wordt ons brein van al dat gemultitask minder flexibel. Als we onze telefoon niet uitzetten, zet ons brein die zelf uit. Kijk woensdagavond om 19:20 naar NPO2.