Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Labyrint

Patiënten die lijden aan schizofrenie of manische depressiviteit hebben opvallend vaak een schildklierafwijking of andere auto-immuunaandoening. Ook aandacht voor kraambedpsychose.

Freud is niet meer van deze tijd. De huidige benadering van psychiatrische aandoeningen is te simpel, stellen onderzoekers. Zij zoeken nu naar een biologische basis van deze aandoeningen.
In het lichaam dus en niet in de geest. 'We moeten kijken naar het immuunsysteem als oorzaak', zegt prof. dr. Hemmo Drexhage. Door overactieve afweercellen lijken hersenen van psychiatrisch patiënten namelijk 'ontstoken' te zijn.

Patiënten die lijden aan schizofrenie of manische depressiviteit hebben opvallend vaak een schildklierafwijking of andere auto-immuunaandoening. Voor Immunoloog Hemmo Drexhage (Erasmus MC) aanleiding om de relatie tussen het immuunsysteem en psychiatrische aandoeningen te onderzoeken. Hij spreekt van het 'neuro-immuno-endocriene systeem', waarbij hersenen, immuunsysteem en hormonen samenhangen. Drexhage ontdekte dat bij patiënten met een psychiatrische aandoening afweercellen actief zijn. Deze cellen zorgen voor een 'ontsteking' in het brein, waardoor de hersenen niet meer gezond functioneren. Deze ontdekking biedt de mogelijkheid om een nieuw soort medicijnen toe te passen: ontstekingsremmers. Antibiotica tegen schizofrenie.

De hypothese dat de oorzaak van psychiatrische aandoeningen in het immuunsysteem ligt, wordt steeds breder onderzocht. De Groningse psychiater Willem Nolen volgt al zo'n twintig jaar kinderen van ouders met een manische depressiviteit. Bij deze kinderen ziet hij een verhoogde kans op zowel manische depressiviteit als auto-immuunziekten. Ook onderzoekt Nolen eeneiige tweelingen. Daarbij bleek dat in sommige gevallen de een een manische depressie heeft en de ander een auto-immuunziekte. Beide ziektes moeten dus van dezelfde groep genen komen.
Psychiater Hans Klein gaat nog een stap verder. Ook hij erkent dat de hersenen 'ontstoken' zijn, maar hij denkt daarvan de oorzaak te weten. Volgens hem kan dat wel eens het welbekende herpesvirus kan zijn.

In het andere deel van Labyrint: 'Ik was God en mijn baby was Jezus', vertelt een vrouw in de uitzending over haar kraambedpsychose, een ziekte die vrouwen treft in de periode na de geboorte van hun kind. Psychiater Veerle Bergink (Erasmus MC) onderzoekt deze ziekte en promoveert eind oktober op haar onderzoek. Kraambedpsychose wordt meestal gezien als een bipolaire stoornis (manische depressie). Dit betekent vaak dat vrouwen hun leven lang medicijnen moeten slikken. Bergink stelt echter dat een kraambedpsychose ook een eenmalige episode kan zijn. Het moet volgens haar dan ook als aparte ziekte worden opgenomen in het DSM, het classificatiesysteem binnen de psychiatrie.