Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu Wetenschapscafé

Veel mensen vrezen voor een aanslag in Nederland. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen? Filmmaker en onderzoeker Peter de Kock beheert een database met daarin meer dan 150.000 beschreven aanslagen. Op grond van deze gegevens is hij in staat om crimineel gedrag te voorspellen en ook te voorkomen. Politie - en veiligheidsdiensten in Nederland, Europa en de VS hebben grote interesse voor zijn systeem. Bekijk het wetenschapscafé van De Kennis van Nu, uitgezonden op 20 februari 2015. 

Moeten we onze vrijheid in gaan leveren voor meer veiligheid? Kun je mensen arresteren als je vermoedt dat ze een aanslag gaan plegen? En wat valt er te doen tegen zogenaamde ‘lone wolves’? Op deze en andere vragen gaat het vrijdag in het wetenschapscafé van De Kennis van Nu.

Te gast is Peter de Kock, die afgelopen jaar promoveerde met een model dat crimineel gedrag kan voorspellen. Zijn model bouwt voort op kennis uit zijn tijd op de filmacademie. De bouwstenen van filmscenario’s die hij daar ontdekte, bleken ook de bouwstenen te zijn van aanslag-scenario’s. Hoe kan zijn model bijdragen aan onze veiligheid? Daarnaast schuiven crimesite-hoofdredacteur Wim van der Pol en terrorisme-onderzoeker Jelle van Buuren aan.