Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
27 september 2013, 20.00 tot 21.00, radio 5

Hoe?Zo! geeft alvast een voorproefje van het nachtfestival Discovery in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam op 27 september om 20.00 uur. We zenden live uit vanuit de Trouw & De Verdieping in Amsterdam terwijl wetenschappers, kunstenaars en muzikanten hun acts opbouwen.

Een klein uurtje later gaat de chaos los en kan het publiek genieten van spannende wetenschappelijke experimenten, muziek, kunst en inspirerende nieuwe ideeën. Alles draait om de kick van nieuwe dingen ontdekken. Te gast bij Hoe?Zo! zijn taalwetenschapper Mark Dingemanse, Bob MacCallum en systeembioloog Hans Westerhoff

 

Trippen

Met een 'do-it-yourself psychose headset' kun je ervaren hoe het is om een psychose te hebben. De Labyrinth Psychotica is een multimediale ervaring die je door de verschillende stadia van een psychose loodst. Wie gaat er mee in de achtbaan van oncontroleerbare bewegingen, emoties en opdrachten van stemmen?

Seksende tunes

Niet alleen levende wezens zijn het product van Darwins evolutietheorie, maar ook de muziek waarnaar we luisteren. Het ene geluidje flirt met het andere en samen vormen ze een nieuw geluid. Dit nieuwe geluid wordt weer gekopieerd in een deuntje en zo ontstaat muziek. Kijk zelf naar de evolutie van muziek bij de presentatie van de DarwinTunes door Bob MacCallum van het Imperial College Londen.

 

De zwakke schakel

Netwerken zijn overal. In relaties, sociale media, maar ook de straten, wegen en steden waar we ons verplaatsen maken deel uit van een groot netwerk. Systeembiologen maken van deze structuren dankbaar gebruik om te leren over biochemische netwerken in ons lichaam. Ze zijn vooral op zoek naar de zwakke schakel die ons lichaam kapot kan maken. Daarom vragen ze op het festival je hulp bij het vinden van de cruciale schakel in het netwerk die ons lichaam gezond houdt. Speel je mee met het spel 'Beat the matrix'?

Geboren op 27-9-2013. We noemen haar 'taaltje'

Houd taal in leven, anders sterft je moertaal uit, dat zeggen taalonderzoekers. In Nederland zal dat niet zo'n vaart lopen met 17 miljoen inwoners. Maar in kleine bergdorpen in Ghana met 10.000 inwoners zijn de burgers bewust bezig om hun taal in leven te houden. Zeldzame talen sterven uit, maar er worden ook talen geboren. Hoe dat kan? Dat laten wetenschappers je zelf ervaren, door je een buitenaardse taal te leren spreken.