Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Pavlov op de Nacht van kunst en kennis in Leiden

Kunst en wetenschap: dat is ratio versus intuïtie, weten versus ervaren, cognitie versus esthetiek, rechter- versus linkerhersenhelft. Toch?

Heeft de wetenschap een monopolie op systematisch onderzoek? En de kunst op intuïtie?

In Pavlov zijn kunstenaar Taco Stolk en wetenschaper Bernhard Hommel te gast. Ze houden zich allebei bezig met de menselijke perceptie. En beiden doen op hun eigen manier experimenten en testen hypotheses.

Wat leveren hun methodes op? Spreken ze dezelfde taal? Wat kunnen ze van elkaar leren?

Ook te gast: Kees Moeliker, lid van het comité voor de Ignobelprijzen, de internationale prijs voor wetenschappelijk onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en vervolgens aan het denken zet.

Nederland heeft een naam hoog te houden op Ignobelprijsgebied en dat is dit jaar weer gelukt: zowel de Waarschijnlijkheidsprijs als de Psychologieprijs gingen naar wetenschappers in Nederland. Aan Kees Moeliker vragen we: welke rol speelt humor in de wetenschap?

Verder schuift evolutiebioloog Menno Schilthuizen aan, finalist in de zogenaamde 24/7-lezingenwedstrijd die later op de avond gehouden wordt. Hij geeft – ook weer een Ignobel-traditie - een lezing van 24 seconden die hij vervolgens voor de leek samenvat in 7 woorden.