Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Labyrint

Mensen beoordelen hun nacht slaap beter wanneer ze de avond ervoor wat alcohol hebben gedronken. Bovendien slapen ze niet korter dan wanneer ze niet hebben gedronken.

Dat is een van de verrassende resultaten uit het Groot Nationaal Onderzoek naar slaap, uitgevoerd door NTR, VPRO en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met slaaponderzoeker Eus van Someren (VU, Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen) en het Nederlands Slaapregister. 3500 deelnemers vulden online een vragenlijst in waarin werd gevraagd naar gezondheid, slaapgewoonten en eventuele slaapproblemen. Daarvan hielden 800 mensen ook een week lang nauwkeurig een slaapdagboek bij: hoe lang ze in bed lagen, hoe lang ze sliepen, hoeveel alcohol werd ingenomen en hoeveel koffie. Ook werd hen gevraagd een taakje te doen waarbij de reactietijd gemeten werd.

Uit de dagboeken bleek dat alcohol niet per se een slechte invloed heeft. 'Men sliep subjectief zelfs beter na avonden waarop een glas werd gedronken,' aldus Van Someren. Dit is een ander resultaat dan vaak in slaaplaboratoria wordt gevonden. Voor mensen met slaapklachten gold dit niet. Zij sliepen per glas alcohol negen minuten later in maar worden op dezelfde tijd wakker. Overigens levert een glas alcohol hen wel een ander voordeel op, ze worden subjectief minder vaak wakker tijdens de slaap. De deelnemers waren overigens gematigde drinkers, met een gemiddelde van minder dan een glas per dag. Het zou voor steviger drinkers anders kunnen uitpakken. Alertheid en concentratie werden gemeten door middel van een reactietijdtaak. Deelnemers die korter sliepen dan ze normaal deden, presteerden slechter.

Volgens Van Someren is het verrassend dat dit effect al na een nacht wordt gevonden. 'We dachten dat dit alleen gebeurde als je mensen een dag of langer echt helemaal wakker hield.' Daarnaast zag Van Someren ook dat deelnemers iets slechter presteerden als ze de 24 uur ervoor koffie hadden gedronken. 'Cafeïne zorgt ervoor dat ze de neiging te vroeg op de knop te drukken niet kunnen onderdrukken,' aldus Van Someren. Recentelijk vond de groep van Van Someren aanwijzingen dat slecht slapen zou kunnen samenhangen met de manier waarop je comfort waarneemt. In de hersenscanner zagen ze bij slechte slapers minder grijze stof in een specifiek hersengebied dat van belang is voor het waarnemen of iets prettig is. Uit de vragenlijsten van het GNO bleek ook dat slechte slapers niet goed zijn in het waarnemen of iets comfortabel is. De resultaten van het onderzoek worden bekend gemaakt in deze speciale uitzending.