Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Labyrint

Een neppil of leugentje om bestwil. Zo staan placebo’s bekend. Niet ethisch verantwoord. Toch zouden artsen gebruik moeten maken van de achterliggende werking van het placebo-effect. In Labyrint: het bewezen helende effect van hoopvolle verwachtingen.

Bij de werking van geneesmiddelen speelt altijd het placebo-effect een rol. De verwachting dat een behandeling je beter maakt, draagt bij aan het verhelpen van de klacht. In de medische wetenschap worden placebo’s al sinds de jaren ‘50 gebruikt als controlemiddel bij onderzoek naar nieuwe medicijnen. Maar onderzoek naar de werking van het placebo-effect op zich heeft lang op zich laten wachten. Wat gebeurt er eigenlijk in ons lichaam als we een neppil nemen?
Waar placebo’s werken ondanks het ontbreken van werkzame stoffen, worden andere medicijnen soms afgeschreven omdat ze juist te veel werkingen hebben in het lichaam. In het eerste deel van Labyrint gaan we op zoek naar het tweede leven van afgeschreven medicijnen. Wie had gedacht dat Softenon weer op de markt zou komen?

In het St. Antonius Ziekenhuis volgen we een patiënt van KNO-arts Frans Disch. Het ziekenhuis heeft een expertisecentrum voor Rendu Oslo Weber (ROW), een zeldzame erfelijke vaatziekte. Disch zag juist in Softenon een oplossing voor ROW-patiënten, bij wie bloedvaten op veel plaatsen in het lichaam zo verdund zijn dat ze snel lekken.

Update: 3 september 2012
Herald Stock, CEO van Grünenthal Group, heeft na vijftig jaar zijn excuses aangeboden. Dat schrijft de New York Times op maandag 3 september. Grünenthal Group is een Duits, farmaceutisch bedrijf dat tussen 1950 en 1960 het medicijn Softenon verkocht. Het bedrijf is daarmee volgens campagnevoerders verantwoordelijk voor zo'n 10.000 slachtoffers, die geboren zijn met korte armen en benen, of zelfs zonder ledematen. Freddie Astbury, een van de slachtoffers, zegt in het artikel: 'Wij zijn blij met het excuus, maar gehandicapt zijn kost veel geld. We zijn in de 50 en hebben zorg nodig. Dus als ze het menen, laat ons dan om de tafel gaan zitten en praten over financiële steun.'